- Portii: 6
- Timp de preparare: 15min
- Timp de gatit: 30min
- Dificultate:
Mediu
Tiparire
Chifle cu cartofi sau painici moi si pufoase pentru burgeri, sandvisuri sau hambugeri. O reteta simpla de chifle de casa pe care am descoperit-o recent si pe care am vrut neaparat sa o impartasesc cu voi. Ingredientele folosite pentru aceasta reteta sunt simple si cu siguranta se regasesc in bucataria fiecarei gospodine. Se pot lasa simple sau se pot presara cu susan, mix de seminte dupa preferinte. Se pastreaza moi, nu se sfarama, nici prea dulci nici prea sarate, intr-un cuvant perfecte si mult mai sanatoase decat cele din comert. Pentru burgeri puteti incerca si aceasta reteta simpla de Chifle pentru burgeri sau hamburgeri sau reteta pentru mic dejun de Chifle pufoase cu lapte si unt, painici pentru mic dejun
Ingrediente
Mod de preparare
- Cartofii spalati si curatati de coaja se taie in cubulete si se pun la fiert, cand cartofii sunt fierti se scurg de apa si se zdrobesc fin(nu se foloseste blenderul vertical) apoi se lasa la racit
- Se amesteca apa calduta impreuna cu drojdia si zaharul, se lasa 10min ca sa se activeze drojdia
- In vasul pentru framantare se pune sarea si faina, 640g la inceput, se amesteca de cateva ori apoi se toarna maiaua, uleiul de masline si cartofii zdrobiti fin
- Aluatul se framanta aprox 10min in acest timp daca aluatul este prea lipicios se mai poate adauga putina faina(15g), trebuie sa rezulte un aluat omogen si elastic usor moale. Chiar daca aluatul nu se dezlipeste de peretii vasului nu se adauga mai multa faina. Se presara faina pe planul de lucru, se pune aluatul framantat, se presara putina faina si peste aluat ca sa puteti lucra fara sa se lipeasca de maini, apoi se da o forma rotunda. Aluatul se lasa la dospit 1h si 30min, la temperatura camerei, intr-un vas acoperit cu folie alimentara sau prosop curat de bucatarie
- Dupa ce aluatul a crescut frumos, se rastoana pe planul de lucru si se imparte in 12 bucati egale, fiecare bucata de aluat se cantareste pentru a avea chifle egale, aprox 90-95g/bucata
- Se lucreaza pe rand cate o bucata de aluat pe planul de lucru presarat cu putin faina. Se apasa putin aluatul, marginile se aduc inspre mijloc, presand bine apoi se intoarce chifla cu partea neteda in sus si se da forma de bila. In tava mare de la cuptor se pune hartie de copt, apoi se aseaza chiflele. La aceasta etapa aveti doua optiuni, fie le coaceti pe toate intr-o singura tura(12 chifle), fie le coaceti in doua ture(6 chifle), daca alegeti ultima varianta, diferenta este ca la cuptor chiflele nu se vor lipi intre ele. Chiflele cu cartofi se lasa 1h la dospit in tava acoperita cu prosop curat de bucatarie
- Intre timp se incalzeste cuptorul la 210°C, treapta 2 la cuptorul electric, programul caldura sus-jos. Inainte de a fi puse la cuptor chiflele se ung apa apoi se presara seminte de susan
- Chiflele cu cartofi se coc 30-35min, pana se rumenesc frumos. Se scoate tava din cuptor si se acopera cu un prosop de bucatarie
Chifle cu cartofi- painici moi si pufoase pentru burgeri sau hamburgeri
- Portii: 6
- Timp de preparare: 15min
- Timp de gatit: 30min
- Calorii: -
- Dificultate:
Mediu
Chifle cu cartofi sau painici moi si pufoase pentru burgeri, sandvisuri sau hambugeri. O reteta simpla de chifle de casa pe care am descoperit-o recent si pe care am vrut neaparat sa o impartasesc cu voi. Ingredientele folosite pentru aceasta reteta sunt simple si cu siguranta se regasesc in bucataria fiecarei gospodine. Se pot lasa simple sau se pot presara cu susan, mix de seminte dupa preferinte. Se pastreaza moi, nu se sfarama, nici prea dulci nici prea sarate, intr-un cuvant perfecte si mult mai sanatoase decat cele din comert. Pentru burgeri puteti incerca si aceasta reteta simpla de Chifle pentru burgeri sau hamburgeri sau reteta pentru mic dejun de Chifle pufoase cu lapte si unt, painici pentru mic dejun
Ingrediente
Mod de preparare
- Cartofii spalati si curatati de coaja se taie in cubulete si se pun la fiert, cand cartofii sunt fierti se scurg de apa si se zdrobesc fin(nu se foloseste blenderul vertical) apoi se lasa la racit
- Se amesteca apa calduta impreuna cu drojdia si zaharul, se lasa 10min ca sa se activeze drojdia
- In vasul pentru framantare se pune sarea si faina, 640g la inceput, se amesteca de cateva ori apoi se toarna maiaua, uleiul de masline si cartofii zdrobiti fin
- Aluatul se framanta aprox 10min in acest timp daca aluatul este prea lipicios se mai poate adauga putina faina(15g), trebuie sa rezulte un aluat omogen si elastic usor moale. Chiar daca aluatul nu se dezlipeste de peretii vasului nu se adauga mai multa faina. Se presara faina pe planul de lucru, se pune aluatul framantat, se presara putina faina si peste aluat ca sa puteti lucra fara sa se lipeasca de maini, apoi se da o forma rotunda. Aluatul se lasa la dospit 1h si 30min, la temperatura camerei, intr-un vas acoperit cu folie alimentara sau prosop curat de bucatarie
- Dupa ce aluatul a crescut frumos, se rastoana pe planul de lucru si se imparte in 12 bucati egale, fiecare bucata de aluat se cantareste pentru a avea chifle egale, aprox 90-95g/bucata
- Se lucreaza pe rand cate o bucata de aluat pe planul de lucru presarat cu putin faina. Se apasa putin aluatul, marginile se aduc inspre mijloc, presand bine apoi se intoarce chifla cu partea neteda in sus si se da forma de bila. In tava mare de la cuptor se pune hartie de copt, apoi se aseaza chiflele. La aceasta etapa aveti doua optiuni, fie le coaceti pe toate intr-o singura tura(12 chifle), fie le coaceti in doua ture(6 chifle), daca alegeti ultima varianta, diferenta este ca la cuptor chiflele nu se vor lipi intre ele. Chiflele cu cartofi se lasa 1h la dospit in tava acoperita cu prosop curat de bucatarie
- Intre timp se incalzeste cuptorul la 210°C, treapta 2 la cuptorul electric, programul caldura sus-jos. Inainte de a fi puse la cuptor chiflele se ung apa apoi se presara seminte de susan
- Chiflele cu cartofi se coc 30-35min, pana se rumenesc frumos. Se scoate tava din cuptor si se acopera cu un prosop de bucatarie
Iti place aceasta reteta?
Vezi si alte retete care contin
Vezi si alte retete din categoria -
Paine