Piftia de porc cu usturoi, racituri cu ciolan proaspat, rasol si picioare de porc, este nelipsita de pe masa romanilor mai ales in preajma sarbatorilor de iarna. Indiferent de carnea folosita, porc, pui sau curcan piftia este o mancare gustoasa si satioasa. Piftia de porc se face din bucati mai grase de carne, carne macra, picioare de porc si urechi de porc. Raciturile de porc se fierb la foc mic timp indelungat, se spumeaza des, se degreseaza, iar zeama se strecoara de doua ori ca sa iasa limpezi. Va recomad sa incercati si reteta de Racituri, piftie de curcan
Piftie de porc, racituri cu usturoi
- Portii: 10
- Timp de preparare: 30min
- Timp de gatit: 3h 30min
- Calorii: -
- Dificultate:
Mediu
Piftia de porc cu usturoi, racituri cu ciolan proaspat, rasol si picioare de porc, este nelipsita de pe masa romanilor mai ales in preajma sarbatorilor de iarna. Indiferent de carnea folosita, porc, pui sau curcan piftia este o mancare gustoasa si satioasa. Piftia de porc se face din bucati mai grase de carne, carne macra, picioare de porc si urechi de porc. Raciturile de porc se fierb la foc mic timp indelungat, se spumeaza des, se degreseaza, iar zeama se strecoara de doua ori ca sa iasa limpezi. Va recomad sa incercati si reteta de Racituri, piftie de curcan
Ingrediente
Mod de preparare
- Se curata de coaja si se spala, ceapa, morcovul, telina si patrunjelul radacina, apoi se lasa in apa rece pentru cateva minute bune
- Carnea de porc impreuna cu picioarele de porc foarte bine curatate, se lasa in apa rece pentru 30min
- Intre timp se pune la foc o oala cu apa, cand apa a inceput sa fiarba se pun la fiert, picioarele de porc pentru 30min, timp in care se spumeaza de cate ori este nevoie. Dupa 30min se scot de la fiert si se pun pe o farfurie
- Bucatile intregi de carne, unghiile de porc si legumele intregi se asaza intr-o oala, eu am folosit o oala de 10L, apoi se toarna apa rece, apa se pune cat sa acopere carnea cam de 3-4 degete, se porneste aragazul si se se regleaza de la inceput flacara mica
- Cand piftia de porc a inceput sa fiarba se spumeaza de cate ori este nevoie, boabele de piper si frunza de dafin se adauga cand racitura de porc nu mai face spuma, sare se pune dupa gust
- Racitura de porc se tine pe foc pana cand carnea cade de pe oase, aprox 3h si 30min
- Intre timp se pregatesc vasele, mai mici sau mai mari in care urmeaza sa punem carnea si zeama
- Cand piftia de porc este gata se opreste focul, se scoate carnea pe un platou apoi separat intr-o oala curata, se strecoara zeama cu ajutorul unei site dese. In oala in care am strecurat zeama se pune usturoiul dat prin presa
- Carnea de porc se dezoseaza cat timp este inca fierbinte, in vasele pregatite in prealabil se pun bucati mici de carne cu sau fara soric, dupa preferinte, apoi se toarna zeama. Cand se toarna zeama peste carne se foloseste din nou o sita deasa
- Piftia de porc se tine la rece cateva ore bune sau pana cand este bine inchegata
- Pentru ornament, se pun pe fundul vasului, felii mici de morcov fiert si frunze de patrunjel. Inainte de servire piftia(vasul) se tine putin in apa calduta apoi se rastoarna pe un platou