- Portii: 10
- Timp de preparare: 60min
- Timp de gatit: 20min
- Dificultate:
Usor
Tiparire
Reteta de covrigi de casa sarati, este o reteta cat se poate de simpla si foarte usor de preparat. Din ingredientele de mai jos se obtin 10 covrigi cu miez pufos, coaja crocanta si sarata. Recomand si reteta de covrigi bavarezi Covrigi de casa cu sare sau susan cu aluat oparit
Mod de preparare
- In vasul pentru framantare se pun pe rand ingredientele pentru aluat, faina, sarea, laptele cald, uleiul, zaharul si drojdia uscata. Aluatul pentru covrigi se framanta aprox 10min sau pana cand devine omogen, elastic si se dezlipeste de peretii vasului. Eu am framantat aluatul la robot 10min la viteza medie
- Se scoate aluatul din vas si se pune pe planul de lucru presarat in prealabil cu putina faina, apoi se formeaza un rulou mai gros
- Ruloul format se imparte in 10 parti egale, apoi fiecare bucata de aluat se framanta in forma de bila. Bilele de aluat se acopera cu un prosop curat de bucatarie si se lasa la dospit timp de 30min la temperatura camerei
- Pe planul de lucru curat se ia o bila de aluat si se ruleaza cu palmele un snur lung de aprox 60-70cm, cu cat snurul este mai scurt cu atat covrigii vor iesi mai dolofani, depinde cum va plac
- Dupa ce snurul este format, se formeaza un cerc, apoi se iau cele doua capete, se rasucesc si se aduc spre mijloc, se apasa usor sa se lipeasca
- Covrigii se asaza in tava acoperita in prealabil cu hartie de copt. In tava mare de la cuptor incap 5 covrigi. Pentru aceasta reteta de covrigi aveti nevoie de doua tavi mari
- Tavile se acopera cu prosop curat de bucatarie si se lasa la dospit 20min la temperatura camerei
- Intre timp se preincalzeste cuptorul la 200°C, la cuptorul electric selectati programul caldura sus-jos si se pregateste amestecul pentru finisat. Intr-un vas mic se pune faina, sarea si se adauga treptat apa, se amesteca pana cand se obtine un sos mai gros fara cocoloase
- Se ung covrigii din prima tava cu ou batut, apoi tava se introduce in cuptor pentru 15min. Dupa 15min se scoate tava din cuptor si se stropesc covrigii cu amestecul din faina, apa si sare, pentru a fi mai usor se foloseste o lingura
- Se introduce din nou tava la cuptor pentru inca 5-6min, timp in care amestecul sarat se usuca si covrigii se rumensc frumos. Cuptorul ramane setat la 200°C
- La fel se procedeaza si cu a doua tava
Covrigi de casa cu sare
- Portii: 10
- Timp de preparare: 60min
- Timp de gatit: 20min
- Calorii: -
- Dificultate:
Usor
Reteta de covrigi de casa sarati, este o reteta cat se poate de simpla si foarte usor de preparat. Din ingredientele de mai jos se obtin 10 covrigi cu miez pufos, coaja crocanta si sarata. Recomand si reteta de covrigi bavarezi Covrigi de casa cu sare sau susan cu aluat oparit
Ingrediente
Mod de preparare
- In vasul pentru framantare se pun pe rand ingredientele pentru aluat, faina, sarea, laptele cald, uleiul, zaharul si drojdia uscata. Aluatul pentru covrigi se framanta aprox 10min sau pana cand devine omogen, elastic si se dezlipeste de peretii vasului. Eu am framantat aluatul la robot 10min la viteza medie
- Se scoate aluatul din vas si se pune pe planul de lucru presarat in prealabil cu putina faina, apoi se formeaza un rulou mai gros
- Ruloul format se imparte in 10 parti egale, apoi fiecare bucata de aluat se framanta in forma de bila. Bilele de aluat se acopera cu un prosop curat de bucatarie si se lasa la dospit timp de 30min la temperatura camerei
- Pe planul de lucru curat se ia o bila de aluat si se ruleaza cu palmele un snur lung de aprox 60-70cm, cu cat snurul este mai scurt cu atat covrigii vor iesi mai dolofani, depinde cum va plac
- Dupa ce snurul este format, se formeaza un cerc, apoi se iau cele doua capete, se rasucesc si se aduc spre mijloc, se apasa usor sa se lipeasca
- Covrigii se asaza in tava acoperita in prealabil cu hartie de copt. In tava mare de la cuptor incap 5 covrigi. Pentru aceasta reteta de covrigi aveti nevoie de doua tavi mari
- Tavile se acopera cu prosop curat de bucatarie si se lasa la dospit 20min la temperatura camerei
- Intre timp se preincalzeste cuptorul la 200°C, la cuptorul electric selectati programul caldura sus-jos si se pregateste amestecul pentru finisat. Intr-un vas mic se pune faina, sarea si se adauga treptat apa, se amesteca pana cand se obtine un sos mai gros fara cocoloase
- Se ung covrigii din prima tava cu ou batut, apoi tava se introduce in cuptor pentru 15min. Dupa 15min se scoate tava din cuptor si se stropesc covrigii cu amestecul din faina, apa si sare, pentru a fi mai usor se foloseste o lingura
- Se introduce din nou tava la cuptor pentru inca 5-6min, timp in care amestecul sarat se usuca si covrigii se rumensc frumos. Cuptorul ramane setat la 200°C
- La fel se procedeaza si cu a doua tava
Iti place aceasta reteta?
Vezi si alte retete care contin
Vezi si alte retete din categoria -
Paine