- Portii: 6
- Timp de preparare: 1h 30min
- Timp de gatit: 20min
- Dificultate:
Usor
Tiparire
Covrigi de casa cu sare sau susan, reteta cu aluat oparit cu coaja putin crocanta si miez pufos. Aluatul este elastic si se lucreaza foarte usor, nu trebuie sa presarati faina pe planul de lucru atunci cand modelati covrigii. Se pot face mai mari sau mai mici, in functie de gramaj. Oparirea aluatului este foarte importanta, trebuie sa fiti cu ochii pe cronometru, 30 de secunde fix, nu mai mult deoarece vor crapa si nu vor avea aspect placut.
Ingrediente
Mod de preparare
- Intr-un vas mai mare se pune faina, apa calduta si drojdia, aluatul se framanta cateva minute apoi se adauga untul la temperatura camerei se framanta alte cateva minute, cand aluatul incepe sa fie omogen se adauga sarea, aluatul pentru covrigi se framanta pana cand devine elastic aprox 15min cu mana sau la robot
- Se transfera aluatul pe planul de lucru si se formeaza un rulou mai mare
- Se cantaresc bucati mici de aluat 80g/buc, intre timp aluatul se acopera cu folie alimentara, fiecare bucata se intinde sub forma unui sul cu lungimea de 50cm, la mijloc trebuie sa fie putin mai gros iar spre extremitati mai subtire, se formeaza un cerc apoi capetele se aduc inspre mijloc se rasucesc de doua ori apoi se lipesc de partea mai groasa, in galeria de poze de mai sus se poate vedea cum am procedat
- Covrigii astfel formati se aseaza in tava( aveti nevoie de 2 tavi), acoperita in prealabil cu un prosop curat de bucatarie pe care se presara putina faina, cand se pun in tava se intorc, partea cu capetele lipite sa fie pe prosop, se acopera cu folie alimentara sau prosop curat de bucatarie si se lasa la dospit 30min la temperatura camerei apoi inca 1h la frigider
- Se pune hartie de copt in cele doua tavi si se incalzeste cuptorul la 220°C, caldura sus si jos, treapta 2 la cuptorul electric
- Intr-o cratita mai incapatoare se pun 2L de apa la fiert, cand apa a inceput sa fiarba se adauga bicarbonatul de sodiu alimentar, covrigii se oparesc 30 de secunde, intre timp tava ramane la frigider se scot covrigii pe rand, eu am oparit 2 covrigi la fiecare tura
- Dupa ce covrigii au fost opariti se scot cu o paleta si se pun in tava pentru copt, se poate face o taietura nu foarte adanca in partea mai groasa, cea de sus, apoi se presara sare grunjoasa, susan sau mac
- Se coc 20min la 220°C
Covrigi bavarezi cu sare sau susan, reteta cu aluat oparit
- Portii: 6
- Timp de preparare: 1h 30min
- Timp de gatit: 20min
- Calorii: -
- Dificultate:
Usor
Covrigi de casa cu sare sau susan, reteta cu aluat oparit cu coaja putin crocanta si miez pufos. Aluatul este elastic si se lucreaza foarte usor, nu trebuie sa presarati faina pe planul de lucru atunci cand modelati covrigii. Se pot face mai mari sau mai mici, in functie de gramaj. Oparirea aluatului este foarte importanta, trebuie sa fiti cu ochii pe cronometru, 30 de secunde fix, nu mai mult deoarece vor crapa si nu vor avea aspect placut.
Ingrediente
Mod de preparare
- Intr-un vas mai mare se pune faina, apa calduta si drojdia, aluatul se framanta cateva minute apoi se adauga untul la temperatura camerei se framanta alte cateva minute, cand aluatul incepe sa fie omogen se adauga sarea, aluatul pentru covrigi se framanta pana cand devine elastic aprox 15min cu mana sau la robot
- Se transfera aluatul pe planul de lucru si se formeaza un rulou mai mare
- Se cantaresc bucati mici de aluat 80g/buc, intre timp aluatul se acopera cu folie alimentara, fiecare bucata se intinde sub forma unui sul cu lungimea de 50cm, la mijloc trebuie sa fie putin mai gros iar spre extremitati mai subtire, se formeaza un cerc apoi capetele se aduc inspre mijloc se rasucesc de doua ori apoi se lipesc de partea mai groasa, in galeria de poze de mai sus se poate vedea cum am procedat
- Covrigii astfel formati se aseaza in tava( aveti nevoie de 2 tavi), acoperita in prealabil cu un prosop curat de bucatarie pe care se presara putina faina, cand se pun in tava se intorc, partea cu capetele lipite sa fie pe prosop, se acopera cu folie alimentara sau prosop curat de bucatarie si se lasa la dospit 30min la temperatura camerei apoi inca 1h la frigider
- Se pune hartie de copt in cele doua tavi si se incalzeste cuptorul la 220°C, caldura sus si jos, treapta 2 la cuptorul electric
- Intr-o cratita mai incapatoare se pun 2L de apa la fiert, cand apa a inceput sa fiarba se adauga bicarbonatul de sodiu alimentar, covrigii se oparesc 30 de secunde, intre timp tava ramane la frigider se scot covrigii pe rand, eu am oparit 2 covrigi la fiecare tura
- Dupa ce covrigii au fost opariti se scot cu o paleta si se pun in tava pentru copt, se poate face o taietura nu foarte adanca in partea mai groasa, cea de sus, apoi se presara sare grunjoasa, susan sau mac
- Se coc 20min la 220°C
Iti place aceasta reteta?
Vezi si alte retete care contin
Vezi si alte retete din categoria -
Paine