Reteta simpla de paine

Paine 2739 Ultima actualizare: Nov 11, 2022 Creat: Nov 10, 2022
  • Portii: 4
  • Timp de preparare: 15min
  • Timp de gatit: 55min
  • Dificultate: Usor
Vizualizare
Tiparire

  • Reteta simpla de paine de casa coapta in oala de fonta, una dintre retetele preferate de paine cu miez pufos si coaja usor crocanta. O reteta rapida si deloc complicata de paine facuta in casa din patru ingrediente simple. Oala de fonta poate fi inlocuita cu vas de yena sau cu o cratita din inox, ori un vas cu capac rezistent la temperaturi mari.

Ingrediente

Mod de preparare

  1. Intr-un vas se pune faina, drojdia, sarea si apa. Aluatul pentru paine se framanta 10-15min la robot la viteza medie, trebuie sa rezulte un aluat putin lipicios
  2. Pe planul de lucru presarat in prealabil cu faina, se rastoarna aluatul si se framanta in forma de bila, apoi se pune intr-un vas curat, se acopera vasul cu folie alimentara sau prosop curat de bucatarie si se lasa la dospit 30min la temperatura camerei
  3. Dupa 30min, se scoate aluatul din vas apoi se iau marginile si se aduc inspre mijloc. Se formeaza din nou o bila si se pune la dospit pentru 30min, in vasul acoperit in prealabil cu un prosop curat peste care se presara faina, cu marginile prosopului se acopera aluatul. Cand se pune aluatul in vas partea cu marginile aduse in mijloc trebuie sa fie in sus, partea neteda trebuie sa fie pe fundul vasului
  4. Se preincalzeste cuptorul la 230°C, la cuptorul electric selectati programul caldura sus-jos si tot acum se introduce in cuptor oala de fonta cu tot cu capac
  5. Dupa ce au trecut 30min de la a doua dospire, se scoate oala de fonta din cuptor se ia vasul cu tot cu prosop si se rastoarna aluatul in oala, apoi cu ajutorul unui cutit foarte bine ascutit sau cu o lama se fac doua taieturi in partea de sus, in forma de cruce, se stropeste sau se pulverizeaza apa rece peste aluat si pe peretii vasului fierbinte. Se acopera oala cu capac si se introduce in cuptor pentru 25min, dupa acest timp se scoate oala din cuptor se ia capacul, temperatura cuptorului se reduce la 180°C si se introduce din nou oala in cuptor de data aceasta fara capac pentru inca 25-30min
  6. Cand paine este gata si frumos rumenita, se scoate din cuptor si se lasa la racit pe un gratar metalic

Reteta simpla de paine



  • Portii: 4
  • Timp de preparare: 15min
  • Timp de gatit: 55min
  • Calorii: -
  • Dificultate: Usor

  • Reteta simpla de paine de casa coapta in oala de fonta, una dintre retetele preferate de paine cu miez pufos si coaja usor crocanta. O reteta rapida si deloc complicata de paine facuta in casa din patru ingrediente simple. Oala de fonta poate fi inlocuita cu vas de yena sau cu o cratita din inox, ori un vas cu capac rezistent la temperaturi mari.

Ingrediente

Mod de preparare

  1. Intr-un vas se pune faina, drojdia, sarea si apa. Aluatul pentru paine se framanta 10-15min la robot la viteza medie, trebuie sa rezulte un aluat putin lipicios
  2. Pe planul de lucru presarat in prealabil cu faina, se rastoarna aluatul si se framanta in forma de bila, apoi se pune intr-un vas curat, se acopera vasul cu folie alimentara sau prosop curat de bucatarie si se lasa la dospit 30min la temperatura camerei
  3. Dupa 30min, se scoate aluatul din vas apoi se iau marginile si se aduc inspre mijloc. Se formeaza din nou o bila si se pune la dospit pentru 30min, in vasul acoperit in prealabil cu un prosop curat peste care se presara faina, cu marginile prosopului se acopera aluatul. Cand se pune aluatul in vas partea cu marginile aduse in mijloc trebuie sa fie in sus, partea neteda trebuie sa fie pe fundul vasului
  4. Se preincalzeste cuptorul la 230°C, la cuptorul electric selectati programul caldura sus-jos si tot acum se introduce in cuptor oala de fonta cu tot cu capac
  5. Dupa ce au trecut 30min de la a doua dospire, se scoate oala de fonta din cuptor se ia vasul cu tot cu prosop si se rastoarna aluatul in oala, apoi cu ajutorul unui cutit foarte bine ascutit sau cu o lama se fac doua taieturi in partea de sus, in forma de cruce, se stropeste sau se pulverizeaza apa rece peste aluat si pe peretii vasului fierbinte. Se acopera oala cu capac si se introduce in cuptor pentru 25min, dupa acest timp se scoate oala din cuptor se ia capacul, temperatura cuptorului se reduce la 180°C si se introduce din nou oala in cuptor de data aceasta fara capac pentru inca 25-30min
  6. Cand paine este gata si frumos rumenita, se scoate din cuptor si se lasa la racit pe un gratar metalic

Iti place aceasta reteta?

Vezi si alte retete care contin

Vezi si alte retete din categoria - Paine

Newsletter

Fii la curent cu noutatile