Paine turceasca

Paine 1657 Ultima actualizare: Feb 24, 2023 Creat: Feb 24, 2023
  • Portii: 4
  • Timp de preparare: 15min
  • Timp de gatit: 20min
  • Dificultate: Usor
Tiparire

Reteta simpla si rapida de paine turceasca cu seminte de susan, moale si pufoasa. Paine turceasca facuta in casa din cateva ingrediente simple, cu miez pufos si coaja moale.  Forma acestei paini poate fi rotunda sau ovala in functie de preferinte, de asemenea se pot folosi seminte de susan alb sau negru ori seminte de mac. Recomand aceasta reteta de paine turceasca deorece se face rapid si e tare pufoasa.

Ingrediente

  • Ingrediente pentru aluat
  • Ingrediente pentru uns

Mod de preparare

  1. In vasul pentru framantare se pregateste o maia din apa, zahar si drojdie, se amesteca bine de cateva ori pana cand zaharul este complet dizolvat apoi se acopera vasul cu un prosop curat de bucatarie si se lasa 10min la temperatura camerei
  2. Dupa 10min se adauga uleiul de masline, sarea si faina. Aluatul pentru paine se framanta la robot aprox 15min sau pana cand acesta se dezlipeste de peretii vasului este omogen si neted
  3. Se scoate aluatul din vas, se framanta sub forma de bila apoi se pune intr-un vas curat, se acopera vasul cu prosop curat de bucatarie si se lasa la dospit 1h si 30min
  4. Dupa acest timp se scoate aluatul pe hartia de copt pregatita in prealabil pentru tava mare de la cuptor. Aluatul se apasa cu palmele pana cand cand se obtine o forma rotunda cu diametrul de 30cm, apoi se transfera cu tot cu hartia de copt in tava mare de la cuptor. Se acopera tava cu prosop de bucatarie si se lasa la dospit 30min
  5. Intre timp se scoate iaurtul de la frigider si se amesteca cu galbenusul, apoi se lasa deoparte pana la utilizare
  6. Dupa 30min, cu o pensula se unge painea cu amestecul de iaurt si galbenus, apoi cu ajutorul degetelor se apasa ferm formand un cerc. De la marginea aluatului se lasa un spatiu de 2cm apoi se formeaza cercul(in galeria de poze de mai se poate vedea cum am procedat), apoi se formeaza linii la o distanta de 2-3cm unele de altele, se intoarce tava si se formeaza alte linii astfel incat sa se obtine patrate mici, la final se presara seminte de susan. Eu am presarat semintele pe marginea aluatul si pe liniile formate in paine, dupa preferinte semintele de susan pot fi presarate pe toata suprafata aluatului
  7. Painea turceasca se coace 20min la 220°C, in cuptorul preincalzit, la cuptorul electric selectati programul caldura sus-jos

Paine turceasca



  • Portii: 4
  • Timp de preparare: 15min
  • Timp de gatit: 20min
  • Calorii: -
  • Dificultate: Usor

Reteta simpla si rapida de paine turceasca cu seminte de susan, moale si pufoasa. Paine turceasca facuta in casa din cateva ingrediente simple, cu miez pufos si coaja moale.  Forma acestei paini poate fi rotunda sau ovala in functie de preferinte, de asemenea se pot folosi seminte de susan alb sau negru ori seminte de mac. Recomand aceasta reteta de paine turceasca deorece se face rapid si e tare pufoasa.

Ingrediente

Mod de preparare

  1. In vasul pentru framantare se pregateste o maia din apa, zahar si drojdie, se amesteca bine de cateva ori pana cand zaharul este complet dizolvat apoi se acopera vasul cu un prosop curat de bucatarie si se lasa 10min la temperatura camerei
  2. Dupa 10min se adauga uleiul de masline, sarea si faina. Aluatul pentru paine se framanta la robot aprox 15min sau pana cand acesta se dezlipeste de peretii vasului este omogen si neted
  3. Se scoate aluatul din vas, se framanta sub forma de bila apoi se pune intr-un vas curat, se acopera vasul cu prosop curat de bucatarie si se lasa la dospit 1h si 30min
  4. Dupa acest timp se scoate aluatul pe hartia de copt pregatita in prealabil pentru tava mare de la cuptor. Aluatul se apasa cu palmele pana cand cand se obtine o forma rotunda cu diametrul de 30cm, apoi se transfera cu tot cu hartia de copt in tava mare de la cuptor. Se acopera tava cu prosop de bucatarie si se lasa la dospit 30min
  5. Intre timp se scoate iaurtul de la frigider si se amesteca cu galbenusul, apoi se lasa deoparte pana la utilizare
  6. Dupa 30min, cu o pensula se unge painea cu amestecul de iaurt si galbenus, apoi cu ajutorul degetelor se apasa ferm formand un cerc. De la marginea aluatului se lasa un spatiu de 2cm apoi se formeaza cercul(in galeria de poze de mai se poate vedea cum am procedat), apoi se formeaza linii la o distanta de 2-3cm unele de altele, se intoarce tava si se formeaza alte linii astfel incat sa se obtine patrate mici, la final se presara seminte de susan. Eu am presarat semintele pe marginea aluatul si pe liniile formate in paine, dupa preferinte semintele de susan pot fi presarate pe toata suprafata aluatului
  7. Painea turceasca se coace 20min la 220°C, in cuptorul preincalzit, la cuptorul electric selectati programul caldura sus-jos

Iti place aceasta reteta?

Vezi si alte retete care contin

Vezi si alte retete din categoria - Paine

Newsletter

Fii la curent cu noutatile