Paine cu 1g de drojdie

Paine 1550 Ultima actualizare: Nov 12, 2020 Creat: Apr 20, 2020
  • Portii: 12 Persoane
  • Timp de preparare: 15h
  • Timp de gatit: 40min
  • Dificultate: Greu
Tiparire

Paine cu 1g de drojdie, reteta este preluata de la Chef Sorin Bontea, cea mai buna reteta de paine incercata de mine. O paine cu o coaja fina, crocanta si un miez aerat. 

Ingrediente

Mod de preparare

  1. Pentru dospirea aluatului vom folosi o oala ceva mai mare cu capac fix sau o cutie de plastic cu capac ermetic
  2. Framantam aluatul pentru paine cateva minute sau pana cand vedem ca nu mai prezinta cocoloase, trebuie sa rezulte cu aluat foarte moale
  3. Transferam aluatul in cutia de plastic, in care am pus in prealabil un strat generos de ulei de masline, acoperim cu capac si lasam la dospit 20-30min la temperatura camerei
  4. Dupa 30min, se dezlipeste usor aluatul de pe marginele vasului
  5. Cu varful degetelor vom lua fasii de aluat de pe margine, pe care il vom intinde cat de mult putem fara sa-l rupem si il vom aduce la mijloc, acoperim vasul cu capac si lasam la dospit 30min
  6. Repetam procesul de impaturire de patru ori, odata la 30min, apoi lasam aluatul la dospit peste noapte, aprox 12h, la temperatura camerei
  7. Dupa trecerea timpului pentru dospire (12h), aluatul trebuie sa fie bine crescut si plin de bule de aer
  8. Se dezlipeste usor aluatul de pe marginile oalei si se rastoarna pe planul de lucru bine infainat
  9. Presaram faina peste aluat si il impartim in doua parti egale
  10. Luam fiecare bucata de aluat si o impaturim ca pe o branzoaica, incepem din coltul aluatului si aducem fasii spre mijloc aprox de opt ori, punem aluatul la dospit pentru inca 50min, intr-un vas in care am presarat faina
  11. Intre timp incingem cuptorul la 250°C, cand cuptorul este bine incins, incalzim oala de fonta cu tot cu capac pentru 20-30min
  12. Rasturnam aluatul dospit pe planul de lucru infainat, ideal ar fi ca aluatul sa nu fie lipit de marginile vasului, va sugerez sa presarati ceva mai multa faina cand il puneti la dospit
  13. Scoatem oala de fonta din cuptor, vom folosi manusi pt cuptor deoarece oala de fonta este extrem de fierbinte, luam capacul si punem painea, acoperim cu capac si o lasam la cuptor pt 30min, la cuptorul electric, am pus oala pe treapta doi, programul caldura sus si jos
  14. Dupa 30min luam capacul si mai lasam oala la cuptor 10-15min pentru ca painea sa se rumeneasca frumos
  15. Paine coapta se lasa la racit pe un gratar metalic

Paine cu 1g de drojdie



  • Portii: 12 Persoane
  • Timp de preparare: 15h
  • Timp de gatit: 40min
  • Calorii: -
  • Dificultate: Greu

Paine cu 1g de drojdie, reteta este preluata de la Chef Sorin Bontea, cea mai buna reteta de paine incercata de mine. O paine cu o coaja fina, crocanta si un miez aerat. 

Ingrediente

Mod de preparare

  1. Pentru dospirea aluatului vom folosi o oala ceva mai mare cu capac fix sau o cutie de plastic cu capac ermetic
  2. Framantam aluatul pentru paine cateva minute sau pana cand vedem ca nu mai prezinta cocoloase, trebuie sa rezulte cu aluat foarte moale
  3. Transferam aluatul in cutia de plastic, in care am pus in prealabil un strat generos de ulei de masline, acoperim cu capac si lasam la dospit 20-30min la temperatura camerei
  4. Dupa 30min, se dezlipeste usor aluatul de pe marginele vasului
  5. Cu varful degetelor vom lua fasii de aluat de pe margine, pe care il vom intinde cat de mult putem fara sa-l rupem si il vom aduce la mijloc, acoperim vasul cu capac si lasam la dospit 30min
  6. Repetam procesul de impaturire de patru ori, odata la 30min, apoi lasam aluatul la dospit peste noapte, aprox 12h, la temperatura camerei
  7. Dupa trecerea timpului pentru dospire (12h), aluatul trebuie sa fie bine crescut si plin de bule de aer
  8. Se dezlipeste usor aluatul de pe marginile oalei si se rastoarna pe planul de lucru bine infainat
  9. Presaram faina peste aluat si il impartim in doua parti egale
  10. Luam fiecare bucata de aluat si o impaturim ca pe o branzoaica, incepem din coltul aluatului si aducem fasii spre mijloc aprox de opt ori, punem aluatul la dospit pentru inca 50min, intr-un vas in care am presarat faina
  11. Intre timp incingem cuptorul la 250°C, cand cuptorul este bine incins, incalzim oala de fonta cu tot cu capac pentru 20-30min
  12. Rasturnam aluatul dospit pe planul de lucru infainat, ideal ar fi ca aluatul sa nu fie lipit de marginile vasului, va sugerez sa presarati ceva mai multa faina cand il puneti la dospit
  13. Scoatem oala de fonta din cuptor, vom folosi manusi pt cuptor deoarece oala de fonta este extrem de fierbinte, luam capacul si punem painea, acoperim cu capac si o lasam la cuptor pt 30min, la cuptorul electric, am pus oala pe treapta doi, programul caldura sus si jos
  14. Dupa 30min luam capacul si mai lasam oala la cuptor 10-15min pentru ca painea sa se rumeneasca frumos
  15. Paine coapta se lasa la racit pe un gratar metalic

Iti place aceasta reteta?

Vezi si alte retete care contin

Vezi si alte retete din categoria - Paine

Newsletter

Fii la curent cu noutatile