Paine Ciabatta, paine de casa

Paine 1000 Ultima actualizare: Mar 30, 2020 Creat: Mar 30, 2020
  • Portii: 15 Persoane
  • Timp de preparare: 5h
  • Timp de gatit: 35min
  • Dificultate: Greu
Tiparire

Imi place sa incerc retete noi si pe placul familiei. Avand mai mult timp la dispozitie am cautat o reteta pentru paine care sa intruneasca mai multe calitati, miez aerat si usor umed si o coaja moale. Reteta pentru paine Ciabatta este o reteta simpla din punct de vedere al ingredientelor, partea putin mai complicata este procesul repetat dedicat timpului pentru dospire. Vestita paine italiana are o forma alungita, lata si usor plata cu o textura aparte. 

Ingrediente

  • Ingrediente pentru maia
  • Ingrediente pentru aluat

Mod de preparare

  1. Se dizolva drojdia uscata in apa calduta, se adauga treptat faina, compozitia pentru maia se amesteca cu o lingura de lemn pana cand nu mai prezinta cocoloase
  2. Se acopera vasul cu folie alimentara si un prosop curat de bucatarie si se lasa la dospit 2h
  3. Dupa 2h se adauga si restul de ingredinte pentru aluat, apa calduta 120ml, sarea 15g se incepe framantarea cu mana sau cu robotul la viteza medie, se adauga treptat faina 320g, vom obtine un aluat destul de lipicios
  4. Se scoate aluatul din vas se pune pe planul de lucru presarat in prealabil cu faina, presaram faina peste aluat, se framanta putin aluatul, dam o forma rotunda si il punem din nou la dospit in vasul pentru framantare curat, fara resturi de aluat si uns cu ulei de masline, ulei de masline se pune putin mai mult astfel prin dospirile repetate aluatul sa nu se lipeasca de marginile vasului, eu am pus aprox 30ml ulei de masline
  5. Se acopera vasul cu un prosop curat de bucatarie si se lasa la dospit 1h
  6. Dupa trecerea timpului pentru dospire se iau cu varful degetelor fasii de aluat de pe marginea vasului si se aduc in mijloc presand putin la sfarsit
  7. Aluatul se lasa din nou la dospit pentru 1h
  8. Repetam aceeasi operatiune, aducem fasii de aluat inspre mijloc, acoperim vasul si lasam la dospit 1h
  9. Se incalzeste cuptorul la 220°C
  10. Se toarna aluatul pe planul de lucru infainat, presaram putina faina peste aluat, aluatul este mai moale si putin lipicios si presam aluatul cu palmele astfel incat la final sa dam forma unui patrat de marimea tavii pentru cuptor
  11. Se taie aluatul in trei parti egale si se pune in tava cuptorului(tava mare) acoperita in prealabil cu hartie de copt, se pastreaza o distanta de cel putin 2cm intre parti
  12. Se introduce tava la cuptor, la cuptorul electric treapta doi. Painea Ciabatta se coace 30min la 220°C caldura sus-jos si inca 5min la functia grill, functia grill se foloseste pentru a obtine o coaja putin mai rumena
  13. Cand painea este coapta se scoate tava si se acopera painea cu un prosop curat de bucatarie pentru 20min

Paine Ciabatta, paine de casa



  • Portii: 15 Persoane
  • Timp de preparare: 5h
  • Timp de gatit: 35min
  • Calorii: -
  • Dificultate: Greu

Imi place sa incerc retete noi si pe placul familiei. Avand mai mult timp la dispozitie am cautat o reteta pentru paine care sa intruneasca mai multe calitati, miez aerat si usor umed si o coaja moale. Reteta pentru paine Ciabatta este o reteta simpla din punct de vedere al ingredientelor, partea putin mai complicata este procesul repetat dedicat timpului pentru dospire. Vestita paine italiana are o forma alungita, lata si usor plata cu o textura aparte. 

Ingrediente

Mod de preparare

  1. Se dizolva drojdia uscata in apa calduta, se adauga treptat faina, compozitia pentru maia se amesteca cu o lingura de lemn pana cand nu mai prezinta cocoloase
  2. Se acopera vasul cu folie alimentara si un prosop curat de bucatarie si se lasa la dospit 2h
  3. Dupa 2h se adauga si restul de ingredinte pentru aluat, apa calduta 120ml, sarea 15g se incepe framantarea cu mana sau cu robotul la viteza medie, se adauga treptat faina 320g, vom obtine un aluat destul de lipicios
  4. Se scoate aluatul din vas se pune pe planul de lucru presarat in prealabil cu faina, presaram faina peste aluat, se framanta putin aluatul, dam o forma rotunda si il punem din nou la dospit in vasul pentru framantare curat, fara resturi de aluat si uns cu ulei de masline, ulei de masline se pune putin mai mult astfel prin dospirile repetate aluatul sa nu se lipeasca de marginile vasului, eu am pus aprox 30ml ulei de masline
  5. Se acopera vasul cu un prosop curat de bucatarie si se lasa la dospit 1h
  6. Dupa trecerea timpului pentru dospire se iau cu varful degetelor fasii de aluat de pe marginea vasului si se aduc in mijloc presand putin la sfarsit
  7. Aluatul se lasa din nou la dospit pentru 1h
  8. Repetam aceeasi operatiune, aducem fasii de aluat inspre mijloc, acoperim vasul si lasam la dospit 1h
  9. Se incalzeste cuptorul la 220°C
  10. Se toarna aluatul pe planul de lucru infainat, presaram putina faina peste aluat, aluatul este mai moale si putin lipicios si presam aluatul cu palmele astfel incat la final sa dam forma unui patrat de marimea tavii pentru cuptor
  11. Se taie aluatul in trei parti egale si se pune in tava cuptorului(tava mare) acoperita in prealabil cu hartie de copt, se pastreaza o distanta de cel putin 2cm intre parti
  12. Se introduce tava la cuptor, la cuptorul electric treapta doi. Painea Ciabatta se coace 30min la 220°C caldura sus-jos si inca 5min la functia grill, functia grill se foloseste pentru a obtine o coaja putin mai rumena
  13. Cand painea este coapta se scoate tava si se acopera painea cu un prosop curat de bucatarie pentru 20min

Iti place aceasta reteta?

Vezi si alte retete care contin

Vezi si alte retete din categoria - Paine

Newsletter

Fii la curent cu noutatile