Gulas din carne de vita cu cartofi, reteta de gulas unguresc preparat din ingrediente simple, carne, legume si condimente, in special paprika sau boia dulce sau picanta de ardei. In functie de preferinte gulasul din carne de vita poate fi pregatit cu cartofi si galuste din faina si ou, in limba maghiara aceste galuste se numesc csipetke care se prepara foarte usor din aprox 80g de faina, 1 ou si un praf de sare se face un aluat nelipicios putin mai moale decat aluatul pentru taietei si din care se rup bucati mici de aluat care se pun la fiert in gulas odata cu cartofii sau poate fi pregatit doar cu cartofi. Gulasul din carne de vita poate fi servit si cu smantana daca va place combinatia, alaturi de muraturi asortate sau salata de varza dulce. Cum se face gulasul de vita?
Spor la lucru si pofta buna!
Gulas din carne de vita cu cartofi
- Portii: 4
- Timp de preparare: 20min
- Timp de gatit: 2h 30min
- Calorii: -
- Dificultate:
Usor
Gulas din carne de vita cu cartofi, reteta de gulas unguresc preparat din ingrediente simple, carne, legume si condimente, in special paprika sau boia dulce sau picanta de ardei. In functie de preferinte gulasul din carne de vita poate fi pregatit cu cartofi si galuste din faina si ou, in limba maghiara aceste galuste se numesc csipetke care se prepara foarte usor din aprox 80g de faina, 1 ou si un praf de sare se face un aluat nelipicios putin mai moale decat aluatul pentru taietei si din care se rup bucati mici de aluat care se pun la fiert in gulas odata cu cartofii sau poate fi pregatit doar cu cartofi. Gulasul din carne de vita poate fi servit si cu smantana daca va place combinatia, alaturi de muraturi asortate sau salata de varza dulce. Cum se face gulasul de vita?
Spor la lucru si pofta buna!
Ingrediente
Mod de preparare
- Pentru inceput se pregatesc ingredientele pentru gulas. Carnea de vita se taie in cuburi de 2cm, apoi se aseaza pe o farfurie
- Se spala si se decojesc legumele, ceapa, ardeiul capia sau ardeiul gras, curatat de seminte si cotor, telina si patrunjelul radacina se taie in cubulete mici, morcovii se taie in rondele iar cartofii se taie in cuburi ceva mai mari potrivite pentru gulas
- Intr-o cratita mai incapatoare se pune untura de porc sau uleiul la incins, apoi se adauga carnea de vita. Carnea de vita se tine pe foc cateva minute bune sau pana cand isi schimba culoare, se albeste putin, apoi se scoate cu spumiera si se aseaza pe o farfurie
- In grasimea ramasa din cratita, se pune ceapa la calit, impreuna cu o lingurita de sare. Ceapa se caleste 4-5min, la foc potrivt, apoi se adauga carnea, usturoiul tocat, boiaua de ardei dulce, piperul, chimenul, pasta de rosii, frunzele de dafin si ardeiul capia sau ardeiul gras taiat in cubulete mici, se amesteca de cateva ori apoi se toarna apa fierbinte cat sa acopere carnea, se lasa la fiert la foc potrivit, timp in care se pune sare dupa gust si se toarna la nevoie apa fierbinte
- Cand carnea de vita pentru gulas este aproape fiarta se pun morcovii taiati in rondele, patrunjelul radacina si telina, acestea se tin la fiert 10min
- Dupa acest timp se pun cartofii si se toarna apa fierbinte cat sa acopere cartofii
- Cand cartofii sunt fierti se opreste focul, se acopera cratita cu capac si se lasa sa stea cateva minute bune inainte de servire
- La servire se presara frunze de patrunjel spalate si tocate in prealabil