- Portii: 6
- Timp de preparare: 15min
- Timp de gatit: 50min
- Dificultate:
Mediu
Vizualizare
Tiparire
Franzela de casa, paine de casa cu drojdie uscata, reteta simpla. Painea de casa facuta din cele mai simple si accesibile ingrediente, mirosul apetisant de paine tocmai scoasa din cuptor ne amintesc de vremurile copilariei. Din ingredientele de mai jos au iesit doua franzele de casa de 1kg/buc, faina pe care am folosit-o pentru aceasta reteta simpla de paine, este faina Tip BL55, faina ungureasca- finom liszt, usor de gasit in toate supermarketurile.
Mod de preparare
- Ingredientele uscate, faina, sarea, drojdia si zaharul se pun in vasul pentru framantare, se amesteca de cateva ori cu o lingura. Se porneste robotul la viteza medie si se toarna treptat apa calduta, se procedeaza la fel si cu uleiul
- Aluatul pentru franzela de casa se framanta 10-15min, trebuie sa rezulte un aluat mai lipicios, apoi se scoate din vas, se pune pe planul de lucru presarat in prealabil cu faina si se framanta rapid in forma de bila
- Aluatul obtinut se pune la dospit pentru 30min, la temperatura camerei intr-un vas curat uns in prealabil cu putin ulei de floarea soarelui. Vasul se acopera cu folie alimentara sau prosop curat de bucatarie
- Dupa 30min, aluatul se amesteca cateva secunde in felul urmator, cu o paleta de bucatarie se iau marginile si se aduc in mijloc, in tot acest timp aluatul ramane in vas
- Se acopera vasul si se lasa 20min la dospit
- Dupa 20min, se procedeaza la fel, marginile aluatului se aduc in mijloc se acopera vasul si se lasa din nou 20min la dospit
- Dupa acest timp, se rastoarna aluatul pe planul de lucru presarat in prealabil cu faina si se imparte in doua bucati cat mai egale, indicat ar fi sa le cantariti pentru ca la final sa obtineti doua franzele de aceeasi marime si coapte uniform
- Se ia prima bucata de aluat si se intinde cu sucitorul in forma de dreptunghi cu grosimea de 1cm, atentie la lungime deoarece franzela trebuie sa incapa in tava mare de la cuptor. Dupa ce aluatul a fost intins cu sucitorul se ruleaza in forma de sul pornind de la partea de jos sau sus cum va este mai usor, dupa fiecare rulare aluatul se apasa usor cu dosul palmei iar la final partea de aluat ramasa se sigileaza, practic se ciupeste usor astfel incat sa fie bine lipita de aluat
- Franzela obtinuta se asaza cu partea sigilata in jos, in tava mare de la cuptor acoperita in prealabil cu hartie de copt, se procedeaza la fel si cu cea de-a doua bucata de aluat. Dupa ce franzelele au fost modelate si asezate in tava, acestea se acopera cu folie alimentara si se lasa la dospit 20min la temperatura camerei
- Intre timp se preincalzeste cuptorul la 200°C, la cuptorul electric selectati programul caldura sus jos si tot acum intr-o craticioara se pune apa la fiert
- Dupa ce franzelele au dospit frumos in tava, se ung cu apa calduta apoi se fac 6-7 taieturi oblice, nu foarte adanci cu un cutit foarte bine ascutit
- Tava se introduce in cuptorul preincalzit iar craticioara cu apa clocotita se pune la baza cuptorului
- Franzela de casa se coace timp de 50-55min la 200°C, in primele 15min cu craticioara in cuptor apoi 40-45min fara craticioara
- Cand franzela de casa este coapta si frumos rumenita, se scoate din cuptor iar tava se acopera cu un prosop curat de bucatarie
Franzela de casa reteta simpla
- Portii: 6
- Timp de preparare: 15min
- Timp de gatit: 50min
- Calorii: -
- Dificultate:
Mediu
Franzela de casa, paine de casa cu drojdie uscata, reteta simpla. Painea de casa facuta din cele mai simple si accesibile ingrediente, mirosul apetisant de paine tocmai scoasa din cuptor ne amintesc de vremurile copilariei. Din ingredientele de mai jos au iesit doua franzele de casa de 1kg/buc, faina pe care am folosit-o pentru aceasta reteta simpla de paine, este faina Tip BL55, faina ungureasca- finom liszt, usor de gasit in toate supermarketurile.
Ingrediente
Mod de preparare
- Ingredientele uscate, faina, sarea, drojdia si zaharul se pun in vasul pentru framantare, se amesteca de cateva ori cu o lingura. Se porneste robotul la viteza medie si se toarna treptat apa calduta, se procedeaza la fel si cu uleiul
- Aluatul pentru franzela de casa se framanta 10-15min, trebuie sa rezulte un aluat mai lipicios, apoi se scoate din vas, se pune pe planul de lucru presarat in prealabil cu faina si se framanta rapid in forma de bila
- Aluatul obtinut se pune la dospit pentru 30min, la temperatura camerei intr-un vas curat uns in prealabil cu putin ulei de floarea soarelui. Vasul se acopera cu folie alimentara sau prosop curat de bucatarie
- Dupa 30min, aluatul se amesteca cateva secunde in felul urmator, cu o paleta de bucatarie se iau marginile si se aduc in mijloc, in tot acest timp aluatul ramane in vas
- Se acopera vasul si se lasa 20min la dospit
- Dupa 20min, se procedeaza la fel, marginile aluatului se aduc in mijloc se acopera vasul si se lasa din nou 20min la dospit
- Dupa acest timp, se rastoarna aluatul pe planul de lucru presarat in prealabil cu faina si se imparte in doua bucati cat mai egale, indicat ar fi sa le cantariti pentru ca la final sa obtineti doua franzele de aceeasi marime si coapte uniform
- Se ia prima bucata de aluat si se intinde cu sucitorul in forma de dreptunghi cu grosimea de 1cm, atentie la lungime deoarece franzela trebuie sa incapa in tava mare de la cuptor. Dupa ce aluatul a fost intins cu sucitorul se ruleaza in forma de sul pornind de la partea de jos sau sus cum va este mai usor, dupa fiecare rulare aluatul se apasa usor cu dosul palmei iar la final partea de aluat ramasa se sigileaza, practic se ciupeste usor astfel incat sa fie bine lipita de aluat
- Franzela obtinuta se asaza cu partea sigilata in jos, in tava mare de la cuptor acoperita in prealabil cu hartie de copt, se procedeaza la fel si cu cea de-a doua bucata de aluat. Dupa ce franzelele au fost modelate si asezate in tava, acestea se acopera cu folie alimentara si se lasa la dospit 20min la temperatura camerei
- Intre timp se preincalzeste cuptorul la 200°C, la cuptorul electric selectati programul caldura sus jos si tot acum intr-o craticioara se pune apa la fiert
- Dupa ce franzelele au dospit frumos in tava, se ung cu apa calduta apoi se fac 6-7 taieturi oblice, nu foarte adanci cu un cutit foarte bine ascutit
- Tava se introduce in cuptorul preincalzit iar craticioara cu apa clocotita se pune la baza cuptorului
- Franzela de casa se coace timp de 50-55min la 200°C, in primele 15min cu craticioara in cuptor apoi 40-45min fara craticioara
- Cand franzela de casa este coapta si frumos rumenita, se scoate din cuptor iar tava se acopera cu un prosop curat de bucatarie
Iti place aceasta reteta?
Vezi si alte retete care contin
Vezi si alte retete din categoria -
Paine