- Portii: 10
- Timp de preparare: 30min
- Timp de gatit: 15min
- Dificultate:
Usor
Tiparire
Reteta veche de turta dulce cu miere de albine, scortisoara, cuisoare smantana si untura. Turta dulce pufoasa si aromata pregatita in casa din ingrediente accesibile. Turta dulce glazurata este nelipsita in preajma sarbatorilor de iarna dar nu numai, aceasta poate fi pregatita si in timpul anului cand avem pofta de un desert facut in casa.
Mod de preparare
- Pentru inceput se topeste pe baie de aburi untura impreuna cu mierea de albine, apoi se lasa deoparte la racit
- Separat intr-un vas se amesteca galbenusurile de ou, oul intreg, smantana, zaharul pudra si condimentele, urmeaza untura topita impreuna cu mierea de albine(aceasta trebuie sa fie doar usor calduta), se amesteca din nou de cateva ori
- Peste compozitia lichida se toarna faina amestecata in prealabil cu bicarbonatul de sodiu alimentar, aluatul pentru turta dulce se amesteca cu o lingura deorece este putin mai moale
- Cand toate ingredientele sunt bine incorporate se scoate aluatul din vas si se inveleste in folie alimentara apoi se pune la rece pentru cateva ore bune pentru a se intari si sa poata fi modelat, eu l-am tinut 4h la frigider. Aluatul pentru turta dulce se poate tine si peste noapte la rece iar daca a doua zi este mai tare se lasa putin la temperatura camerei
- Dupa acest timp, pe planul de lucru presarat in prealabil cu putina faina, aluatul se intinde cu sucitorul la o grosime de 3-4cm, apoi se taie in fasii inguste si ulterior in cubulete mici de 25g/buc
- Ficare cubulet de aluat se modeleaza in bile, se apasa putin cu palma, apoi se asaza in tava mare de la cuptor acoperita in prealabil cu hartie de copt, cand se asaza in tava se pun la distanta intre ele deoarece la copt se maresc putin. Pentru aceasta reteta aveti nevoie de doua tavi mari(42x35 cm), intr-o tava intra 20 de bucati
- Turta dulce se coace 15min la 180°C in cuptorul preincalzit, dupa coacere se lasa la racit in tava
- Din albusurile ramase si tinute la rece, se pregateste glazura. Intr-un vas curat se mixeaza albusurile 2-3min, apoi treptat se adauga zaharul pudra si zeama de lamaie, glazura se mixeaza 5-6min nu mai mult
- Pentru glazurare va puteti ajuta de o furculita sau pur si simplu se ia bucata de turta dulce si se da prin glazura partea de sus lasand un mic spatiu in partea de jos(pentru aspect mai placut) sau se poate acoperi in totalitate cu glazura. Excesul de glazura se lasa putin la scurs, cu cat stratul de glazura este mai gros cu atat timpul in care aceasta se usuca este mai lung
- Turta dulce glazurata se asaza in tava la distanta una de cealatala ca sa nu se lipeasca, apoi se lasa cateva ore bune sau peste noapte ca sa se usuce glazura. Eu am lasat tavile peste noapte in bucatarie iar dimineata glazura era uscata iar turta dulce numai buna de servit
Reteta de turta dulce
- Portii: 10
- Timp de preparare: 30min
- Timp de gatit: 15min
- Calorii: -
- Dificultate:
Usor
Reteta veche de turta dulce cu miere de albine, scortisoara, cuisoare smantana si untura. Turta dulce pufoasa si aromata pregatita in casa din ingrediente accesibile. Turta dulce glazurata este nelipsita in preajma sarbatorilor de iarna dar nu numai, aceasta poate fi pregatita si in timpul anului cand avem pofta de un desert facut in casa.
Ingrediente
Mod de preparare
- Pentru inceput se topeste pe baie de aburi untura impreuna cu mierea de albine, apoi se lasa deoparte la racit
- Separat intr-un vas se amesteca galbenusurile de ou, oul intreg, smantana, zaharul pudra si condimentele, urmeaza untura topita impreuna cu mierea de albine(aceasta trebuie sa fie doar usor calduta), se amesteca din nou de cateva ori
- Peste compozitia lichida se toarna faina amestecata in prealabil cu bicarbonatul de sodiu alimentar, aluatul pentru turta dulce se amesteca cu o lingura deorece este putin mai moale
- Cand toate ingredientele sunt bine incorporate se scoate aluatul din vas si se inveleste in folie alimentara apoi se pune la rece pentru cateva ore bune pentru a se intari si sa poata fi modelat, eu l-am tinut 4h la frigider. Aluatul pentru turta dulce se poate tine si peste noapte la rece iar daca a doua zi este mai tare se lasa putin la temperatura camerei
- Dupa acest timp, pe planul de lucru presarat in prealabil cu putina faina, aluatul se intinde cu sucitorul la o grosime de 3-4cm, apoi se taie in fasii inguste si ulterior in cubulete mici de 25g/buc
- Ficare cubulet de aluat se modeleaza in bile, se apasa putin cu palma, apoi se asaza in tava mare de la cuptor acoperita in prealabil cu hartie de copt, cand se asaza in tava se pun la distanta intre ele deoarece la copt se maresc putin. Pentru aceasta reteta aveti nevoie de doua tavi mari(42x35 cm), intr-o tava intra 20 de bucati
- Turta dulce se coace 15min la 180°C in cuptorul preincalzit, dupa coacere se lasa la racit in tava
- Din albusurile ramase si tinute la rece, se pregateste glazura. Intr-un vas curat se mixeaza albusurile 2-3min, apoi treptat se adauga zaharul pudra si zeama de lamaie, glazura se mixeaza 5-6min nu mai mult
- Pentru glazurare va puteti ajuta de o furculita sau pur si simplu se ia bucata de turta dulce si se da prin glazura partea de sus lasand un mic spatiu in partea de jos(pentru aspect mai placut) sau se poate acoperi in totalitate cu glazura. Excesul de glazura se lasa putin la scurs, cu cat stratul de glazura este mai gros cu atat timpul in care aceasta se usuca este mai lung
- Turta dulce glazurata se asaza in tava la distanta una de cealatala ca sa nu se lipeasca, apoi se lasa cateva ore bune sau peste noapte ca sa se usuce glazura. Eu am lasat tavile peste noapte in bucatarie iar dimineata glazura era uscata iar turta dulce numai buna de servit
Iti place aceasta reteta?
Vezi si alte retete care contin
Vezi si alte retete din categoria -
Desert