Prajitura Zserbo, Jerbo, desert de casa, foi fragede cu unt si smantana, gem de caise si nuca. Prajitura fina, ce poate fi pregatita de Sarbatori ori la zilele festive, deoarece se pregateste usor, rapid, umplutura fiind generoasa cu gust dulce-acrisor. In reteta originala a acestei prajituri, nelipsita este glazura de ciocolata, eu am preferat sa o pregatesc cat mai simplu, evident se poate pudra dupa racire cu zahar pudra. Albusurile ramase pot fi folosite la bezele sau omleta fara galbenusuri.
Prajitura Zserbo
- Portii: 10
- Timp de preparare: 30min
- Timp de gatit: 30min
- Calorii: -
- Dificultate:
Usor
Prajitura Zserbo, Jerbo, desert de casa, foi fragede cu unt si smantana, gem de caise si nuca. Prajitura fina, ce poate fi pregatita de Sarbatori ori la zilele festive, deoarece se pregateste usor, rapid, umplutura fiind generoasa cu gust dulce-acrisor. In reteta originala a acestei prajituri, nelipsita este glazura de ciocolata, eu am preferat sa o pregatesc cat mai simplu, evident se poate pudra dupa racire cu zahar pudra. Albusurile ramase pot fi folosite la bezele sau omleta fara galbenusuri.
Ingrediente
Mod de preparare
- Pentru inceput se face o maia din lapte caldut(150ml), drojdie(30g) si o lingura de faina din cantitatea totala de faina. Pentru maia, se dizolva drojdia in lapte, se presara faina, apoi se lasa sa stea 10min la temperatura camerei
- Separat in vasul pentru framantare, se pun restul de ingrediente pentru foi, peste care se adauga maiaua
- Aluatul pentru foi fragede cu unt si smantana se framanta 10min sau pana cand se dezlipeste de peretii vasului. Daca aluatul este lipicios se mai poate adauga faina, 10-15g
- Aluatul obtinut se transfera pe planul de lucru presarat in prealabil cu faina, apoi se imparte in patru bucati egale, aprox 320g/buc, fiecare bucata de aluat se framanta in forma de bila, la final se vor obtine patru foi de aluat
- Se ia prima bila de aluat si se intinde cu sucitorul in forma de dreptunghi cu dimensiunea de 35x29cm, se preasara putina faina apoi se ruleaza pe sucitor si se asaza in tava mare de la cuptor acoperita in prealabil cu hartie de copt
- Peste foaia de aluat se pune gem de caise, acesta se repartizeaza cat mai uniform, peste gem se pune un strat de nuca macinata amestecata in prealabil cu zahar pudra. Se procedeaza la fel si cu restul de aluat si umplutura, in urmatoarea ordine, foaie de aluat, gem de caise si nuca macinata, ultima foaie se inteapa din loc in loc cu o furculita
- Prajitura Zserbo cu foi fragede cu unt si smantana, gem de caise si nuca se coace 30min in cuptorul preincalzit la 180°C
- Dupa coacere, prajitura se lasa la racit in tava apoi se portioneaza