Prajitura cu miere de albine Albinita

Desert 3700 Ultima actualizare: Feb 13, 2022 Creat: Feb 13, 2022
  • Portii: 1
  • Timp de preparare: 1h
  • Timp de gatit: 40min
  • Dificultate: Usor
Tiparire

Prajitura cu miere de albine Albinita sau Dulcineea este o prajitura cu foi fragede cu miere de albine, crema de lapte cu gris si unt si gem de caise. Foile pentru aceasta prajitura au un mare avantaj se pregatesc usor si pot fi facute cu cateva zile inainte de Sarbatori sau alte evenimente, se pastreaza in camara invelite in hartie. Culoarea foilor este data de mierea de albine folosita, mierea poliflora fiind mai inchisa la culoarea spre deosebire de cea de salcam, astfel ca si foile vor fi mai inchise sau deschise la culoare. Optional  pentru foi se pot folosi diferite arome pentru turta dulce.

Ingrediente

  • Ingrediente pentru foi cu miere de albine
  • Ingrediente pentru crema de lapte cu gris si unt
  • In plus

Mod de preparare

  1. Intr-un vas mai incapator se amesteca faina impreuna cu bicarbonatul de sodiu
  2. Separat intr-un vas mai rezistent se pune untul, ouale, zaharul si mierea de albine, vasul se pune pe baie de aburi, se amesteca des pana cand zaharul este dizolvat complet, apoi se se lasa la racit la temperatura camerei
  3. Compozitia calduta se toarna peste faina apoi se framanta rapid un aluat omogen
  4. Se preincalzeste cuptorul la 180°C, la cuptorul electric selectati programul caldura sus-jos
  5. Aluatul pentru foi cu miere se imparte in 4 bucati egale de aprox 250g fiecare
  6. Se ia prima bucata de aluat si se intinde in forma de dreptunghi cu dimensiunea de 36x26cm, pe planul de lucru infainat bine ca sa nu se lipeasca
  7. Foaia obtinuta se ruleaza pe sucitor apoi se pune in tava mare de la cuptor acoperita in prealabil cu hartie de copt
  8. Inainte de a fi pusa in cuptor foaia de aluat se inteapa din loc in loc cu o furculita pentru a preveni cresterea neuniforma in timpul coacerii
  9. Fiecare foaie se coace pe rand in cuptorul preincalzit la 180°C, timp de 7min, dupa coacere foaia se transfera cu tot cu hartia de copt pe o suprafata plana si se lasa la racit
  10. Pentru crema de lapte cu gris si unt, intr-o craticioara cu fund dublu se pune laptele la fiert, cand laptele a inceput sa fiarba se adauga grisul in ploaie, amestecand continuu, se tine pe foc 5-6min, amestecand constant cu telul apoi se ia de pe foc si se lasa la racit
  11. Intre timp se mixeaza untul la temperatura camerei impreuna cu zaharul pudra pana cand se obtine o crema, aprox 10-15min
  12. Peste untul mixat impreuna cu zaharul pudra se adauga coaja data pe razatoarea fina de la o jumatate de lamaie si treptat baza cremei lasata la racit. Compozitia se mixeaza la viteza mare pana cand se obtine o crema spumoasa
  13. Pentru a asambla prajitura cu miere de albine, se asaza prima foaie intr-o tava, apoi se unge cu jumatate din crema de lapte si unt, se niveleaza foarte bine
  14. Se acopera crema cu urmatoarea foaie si se preseaza usor cu palmele pe toata suprafata. A doua foaie se acopera cu gem de caise intins cat mai uniform, apoi urmeaza a treia foaia, se preseaza usor si se adauga restul de crema, dupa nivelarea cremei se pune si ultima foaie
  15. Prajitura cu foi cu miere de albine se pune la frigider sau intr-un loc racoros pana a doua zi
  16. A doua zi se indreapta marginile cu un cutit bine ascutit si se portioneaza prajitura dupa preferinta, in romburi, dreptunghiuri sau patrate
  17. La final prajitura se pudreaza pe toata suprafata cu zahar praf si se asaza pe un platou

Prajitura cu miere de albine Albinita



  • Portii: 1
  • Timp de preparare: 1h
  • Timp de gatit: 40min
  • Calorii: -
  • Dificultate: Usor

Prajitura cu miere de albine Albinita sau Dulcineea este o prajitura cu foi fragede cu miere de albine, crema de lapte cu gris si unt si gem de caise. Foile pentru aceasta prajitura au un mare avantaj se pregatesc usor si pot fi facute cu cateva zile inainte de Sarbatori sau alte evenimente, se pastreaza in camara invelite in hartie. Culoarea foilor este data de mierea de albine folosita, mierea poliflora fiind mai inchisa la culoarea spre deosebire de cea de salcam, astfel ca si foile vor fi mai inchise sau deschise la culoare. Optional  pentru foi se pot folosi diferite arome pentru turta dulce.

Ingrediente

Mod de preparare

  1. Intr-un vas mai incapator se amesteca faina impreuna cu bicarbonatul de sodiu
  2. Separat intr-un vas mai rezistent se pune untul, ouale, zaharul si mierea de albine, vasul se pune pe baie de aburi, se amesteca des pana cand zaharul este dizolvat complet, apoi se se lasa la racit la temperatura camerei
  3. Compozitia calduta se toarna peste faina apoi se framanta rapid un aluat omogen
  4. Se preincalzeste cuptorul la 180°C, la cuptorul electric selectati programul caldura sus-jos
  5. Aluatul pentru foi cu miere se imparte in 4 bucati egale de aprox 250g fiecare
  6. Se ia prima bucata de aluat si se intinde in forma de dreptunghi cu dimensiunea de 36x26cm, pe planul de lucru infainat bine ca sa nu se lipeasca
  7. Foaia obtinuta se ruleaza pe sucitor apoi se pune in tava mare de la cuptor acoperita in prealabil cu hartie de copt
  8. Inainte de a fi pusa in cuptor foaia de aluat se inteapa din loc in loc cu o furculita pentru a preveni cresterea neuniforma in timpul coacerii
  9. Fiecare foaie se coace pe rand in cuptorul preincalzit la 180°C, timp de 7min, dupa coacere foaia se transfera cu tot cu hartia de copt pe o suprafata plana si se lasa la racit
  10. Pentru crema de lapte cu gris si unt, intr-o craticioara cu fund dublu se pune laptele la fiert, cand laptele a inceput sa fiarba se adauga grisul in ploaie, amestecand continuu, se tine pe foc 5-6min, amestecand constant cu telul apoi se ia de pe foc si se lasa la racit
  11. Intre timp se mixeaza untul la temperatura camerei impreuna cu zaharul pudra pana cand se obtine o crema, aprox 10-15min
  12. Peste untul mixat impreuna cu zaharul pudra se adauga coaja data pe razatoarea fina de la o jumatate de lamaie si treptat baza cremei lasata la racit. Compozitia se mixeaza la viteza mare pana cand se obtine o crema spumoasa
  13. Pentru a asambla prajitura cu miere de albine, se asaza prima foaie intr-o tava, apoi se unge cu jumatate din crema de lapte si unt, se niveleaza foarte bine
  14. Se acopera crema cu urmatoarea foaie si se preseaza usor cu palmele pe toata suprafata. A doua foaie se acopera cu gem de caise intins cat mai uniform, apoi urmeaza a treia foaia, se preseaza usor si se adauga restul de crema, dupa nivelarea cremei se pune si ultima foaie
  15. Prajitura cu foi cu miere de albine se pune la frigider sau intr-un loc racoros pana a doua zi
  16. A doua zi se indreapta marginile cu un cutit bine ascutit si se portioneaza prajitura dupa preferinta, in romburi, dreptunghiuri sau patrate
  17. La final prajitura se pudreaza pe toata suprafata cu zahar praf si se asaza pe un platou

Iti place aceasta reteta?

Vezi si alte retete care contin

Vezi si alte retete din categoria - Desert

Newsletter

Fii la curent cu noutatile