- Portii: 1
- Timp de preparare: 25min
- Timp de gatit: 1h 5min
- Dificultate:
Usor
Tiparire
Prajitura cu branza de vaci, gem de caise si bezea, Rakoczi Turos, este o prajitura foarte populara si apreciata, un desert dulce-acrisor cu blat fraged si bezea fina, prajitura cu branza dulce este una dintre cele mai apreciate prajituri la noi in familie. Pentru aceasta prajitura recomand gemul de caise deoarece este putin mai acrisor spre deosebire de umplutura dulce cu branza de vaci. Ingredientele de mai jos sunt necesare pentru o tava de prajitura cu dimensiunea de 35x24cm.
Mod de preparare
- Ingredientele pentru aluat se framanta cu mana sau la robot, aprox 6-7min sau pana cand se obtine un aluat omogen. Aluatul obtinut se inveleste in folie alimentara si se pune la frigider pentru 30min
- Intre timp se preincalzeste cuptorul la 180°C, la cuptorul electric selectati programul caldura sus-jos
- Dupa 30min, se scoate aluatul de la frigider, se presara putina faina pe planul de lucru si se intinde in forma de dreptunghi cu dimensiunea de 35x24cm
- Aluatul se ruleaza pe sucitor, se asaza in tava, se inteapa din loc in loc cu o furculita apoi se introduce in cuptorul preincalzit, pentru 15min
- Intre timp se pregateste umplutura, intr-un vas se amesteca branza de vaci cu restul de ingrediente pana cand se obtine o crema mai consistenta
- Dupa 15min, se scoate aluatul de la cuptor si se unge cu gem de caise, 3 linguri de gem sunt suficiente pentru a forma un strat subtire
- Peste gemul de caise se pune umplutura de branza dulce intr-un strat cat mai uniform, apoi se introduce in cuptor la 180°C, pentru 20min
- Dupa 20min, se scoate tava din cuptor si se reduce temperatura la 150°C
- Pentru bezea se mixeaza o spuma tare din zahar si albusuri, apoi se pune intr-un pos cu dui in forma de stea si se traseaza linii in diagonala(in galeria de poze de mai sus se poate vedea cum am procedat)
- In spatiile, romburile ramase neacoperite cu bezea se pune gem de caise, se poate folosi o lingurita daca gemul este mai consistent sau o punga mai rezistenta daca gemul este mai fluid la care se face o taietura mica la varf, astfel incat gemul sa nu curga foarte usor
- Tava se introduce din nou in cuptorul incalzit la 150°C pentru 30min
- Cand prajitura cu branza de vaci, gem de caise si bezea este gata, se scoate de la cuptor si se lasa la racit la temperatura camerei apoi se pastreaza la frigider pana la servire
Prajitura cu branza de vaci, gem de caise si bezea
- Portii: 1
- Timp de preparare: 25min
- Timp de gatit: 1h 5min
- Calorii: -
- Dificultate:
Usor
Prajitura cu branza de vaci, gem de caise si bezea, Rakoczi Turos, este o prajitura foarte populara si apreciata, un desert dulce-acrisor cu blat fraged si bezea fina, prajitura cu branza dulce este una dintre cele mai apreciate prajituri la noi in familie. Pentru aceasta prajitura recomand gemul de caise deoarece este putin mai acrisor spre deosebire de umplutura dulce cu branza de vaci. Ingredientele de mai jos sunt necesare pentru o tava de prajitura cu dimensiunea de 35x24cm.
Ingrediente
Mod de preparare
- Ingredientele pentru aluat se framanta cu mana sau la robot, aprox 6-7min sau pana cand se obtine un aluat omogen. Aluatul obtinut se inveleste in folie alimentara si se pune la frigider pentru 30min
- Intre timp se preincalzeste cuptorul la 180°C, la cuptorul electric selectati programul caldura sus-jos
- Dupa 30min, se scoate aluatul de la frigider, se presara putina faina pe planul de lucru si se intinde in forma de dreptunghi cu dimensiunea de 35x24cm
- Aluatul se ruleaza pe sucitor, se asaza in tava, se inteapa din loc in loc cu o furculita apoi se introduce in cuptorul preincalzit, pentru 15min
- Intre timp se pregateste umplutura, intr-un vas se amesteca branza de vaci cu restul de ingrediente pana cand se obtine o crema mai consistenta
- Dupa 15min, se scoate aluatul de la cuptor si se unge cu gem de caise, 3 linguri de gem sunt suficiente pentru a forma un strat subtire
- Peste gemul de caise se pune umplutura de branza dulce intr-un strat cat mai uniform, apoi se introduce in cuptor la 180°C, pentru 20min
- Dupa 20min, se scoate tava din cuptor si se reduce temperatura la 150°C
- Pentru bezea se mixeaza o spuma tare din zahar si albusuri, apoi se pune intr-un pos cu dui in forma de stea si se traseaza linii in diagonala(in galeria de poze de mai sus se poate vedea cum am procedat)
- In spatiile, romburile ramase neacoperite cu bezea se pune gem de caise, se poate folosi o lingurita daca gemul este mai consistent sau o punga mai rezistenta daca gemul este mai fluid la care se face o taietura mica la varf, astfel incat gemul sa nu curga foarte usor
- Tava se introduce din nou in cuptorul incalzit la 150°C pentru 30min
- Cand prajitura cu branza de vaci, gem de caise si bezea este gata, se scoate de la cuptor si se lasa la racit la temperatura camerei apoi se pastreaza la frigider pana la servire
Iti place aceasta reteta?
Vezi si alte retete care contin
Vezi si alte retete din categoria -
Desert