Pogacele de casa cu untura si cartofi

Patiserie 1961 Ultima actualizare: Nov 19, 2021 Creat: Nov 19, 2021
  • Portii: 10
  • Timp de preparare: 2h
  • Timp de gatit: 25min
  • Dificultate: Mediu
Tiparire

Pogacele cu untura de porc si cartofi, pogacele sarate de casa. Spre deosebire de pogacelele cu jumari aceasta reteta simpla de aluat cu untura si cartofi este pe gustul meu deoarece aceste pogaci nu ies atat de unse si nici nu au un gust predominant de untura. In plus aluatul nu trebuie lucrat foarte mult, ies moi si pufoase numai bune de servit la o petrecere, sarbatori sau puse la pachet pentru excursii.

Ingrediente

  • In plus pentru uns

Mod de preparare

  1. Pentru inceput am pus cartofii taiati in cubulete la fiert, cand cartofii au fost bine patrunsi i-am strecurat de zeama apoi i-am zdrobit fin cat au fost inca fierbinti cu presa pentru cartofi. Cartofii nu se zdrobesc cu mixerul sau la blender. Pentru zdrobirea cartofilor puteti folosi o ustensila pentru piure sau o furculita dar trebuie sa va asigurati ca nu raman bucati mici de cartofi
  2. Cat timp cartofii au stat la racit am pregatit o maia din 30g de drojdie, 50ml lapte caldut(din cantitatea totala de lapte) o lingurita de zahar si o lingura de faina(din cantitatea totala de faina). Maiaua se lasa deoparte 10min
  3. In vasul pentru framantare am pus faina, oul, laptele, untura de porc, cartofii zdrobiti, sarea si maiaua. Am pornit robotul la viteza medie si am framantat aluatul aprox 7min, cand aluatul pentru pogacele a devenit omogen, l-am scos din vas si l-am framantat inca 2-3min pe planul de lucru, apoi i-am dat o forma rotunda si l-am pus intr-un vas curat acoperit cu un prosop curat de bucatarie. Am lasat aluatul la dospit pentru 1h la temperatura camerei. Intre timp am pregatit tava mare de la cuptor in care am hartie de copt
  4. Dupa o ora am scos aluatul de la dospit si l-am intis cam de 1,5-2cm grosime in forma rotunda, apoi am trasat fin niste linii nu foarte adanci cu un cutit bine ascutit(vezi galeria foto de mai sus)
  5. Am taiat aluatul pentru pogacele cu o forma rotunda cu diametrul de 4cm, apoi am asezat pogacelele in tava, partile de aluat ramase le-am framantat din nou, am intis aluatul cu sucitorul si am decupat forme rotunde
  6. Pogacelele cu untura de porc si cartofi se lasa la dospit in tava pentru 30-40min, tava se acopera cu folie alimentara sau prosop curat de bucatarie
  7. Intre timp se preincalzeste cuptorul la 200°C, la cuptorul electric selectati programul caldura sus-jos. Inainte de a fi puse in cuptor pogacelele se ung cu ou batut amestecat cu putina boia, apoi se coc 25min

Pogacele de casa cu untura si cartofi



  • Portii: 10
  • Timp de preparare: 2h
  • Timp de gatit: 25min
  • Calorii: -
  • Dificultate: Mediu

Pogacele cu untura de porc si cartofi, pogacele sarate de casa. Spre deosebire de pogacelele cu jumari aceasta reteta simpla de aluat cu untura si cartofi este pe gustul meu deoarece aceste pogaci nu ies atat de unse si nici nu au un gust predominant de untura. In plus aluatul nu trebuie lucrat foarte mult, ies moi si pufoase numai bune de servit la o petrecere, sarbatori sau puse la pachet pentru excursii.

Ingrediente

Mod de preparare

  1. Pentru inceput am pus cartofii taiati in cubulete la fiert, cand cartofii au fost bine patrunsi i-am strecurat de zeama apoi i-am zdrobit fin cat au fost inca fierbinti cu presa pentru cartofi. Cartofii nu se zdrobesc cu mixerul sau la blender. Pentru zdrobirea cartofilor puteti folosi o ustensila pentru piure sau o furculita dar trebuie sa va asigurati ca nu raman bucati mici de cartofi
  2. Cat timp cartofii au stat la racit am pregatit o maia din 30g de drojdie, 50ml lapte caldut(din cantitatea totala de lapte) o lingurita de zahar si o lingura de faina(din cantitatea totala de faina). Maiaua se lasa deoparte 10min
  3. In vasul pentru framantare am pus faina, oul, laptele, untura de porc, cartofii zdrobiti, sarea si maiaua. Am pornit robotul la viteza medie si am framantat aluatul aprox 7min, cand aluatul pentru pogacele a devenit omogen, l-am scos din vas si l-am framantat inca 2-3min pe planul de lucru, apoi i-am dat o forma rotunda si l-am pus intr-un vas curat acoperit cu un prosop curat de bucatarie. Am lasat aluatul la dospit pentru 1h la temperatura camerei. Intre timp am pregatit tava mare de la cuptor in care am hartie de copt
  4. Dupa o ora am scos aluatul de la dospit si l-am intis cam de 1,5-2cm grosime in forma rotunda, apoi am trasat fin niste linii nu foarte adanci cu un cutit bine ascutit(vezi galeria foto de mai sus)
  5. Am taiat aluatul pentru pogacele cu o forma rotunda cu diametrul de 4cm, apoi am asezat pogacelele in tava, partile de aluat ramase le-am framantat din nou, am intis aluatul cu sucitorul si am decupat forme rotunde
  6. Pogacelele cu untura de porc si cartofi se lasa la dospit in tava pentru 30-40min, tava se acopera cu folie alimentara sau prosop curat de bucatarie
  7. Intre timp se preincalzeste cuptorul la 200°C, la cuptorul electric selectati programul caldura sus-jos. Inainte de a fi puse in cuptor pogacelele se ung cu ou batut amestecat cu putina boia, apoi se coc 25min

Iti place aceasta reteta?

Vezi si alte retete care contin

Vezi si alte retete din categoria - Patiserie

Newsletter

Fii la curent cu noutatile