- Portii: 12
- Timp de preparare: 55min
- Timp de gatit: 40min
- Dificultate:
Mediu
Tiparire
Placinta intinsa cu mere este preferata noastra in sezonul rece. Cu foi de placinta facute in casa iese mult mai buna si nu se compara cu nici un aluat foietaj din comert. Aceasta placinta cu mere facuta in casa sau strudel cu mere, imi aduce aminte de copilarie in special de bunica mea de la care am invatat cum sa lucrez cu aluatul pentru foi, plus multe alte sfaturi care imi sunt de mare ajutor si azi.
Ingrediente
Mod de preparare
- Merele spalate, curatate de coaja si cotor se dau pe razatoarea cu gauri mari, apoi se amesteca cu zaharul, scortisoara si se lasa deoparte
- In vasul pentru framantare se pune apa calduta, uleiul, sarea si otetul, amestecam de cateva ori pana cand sarea este dizolvata, adaugam faina si framantam aluatul 10-15min sau pana cand vedem ca se dezlipeste de peretii vasului
- Acoperim vasul cu un prosop curat de bucatarie si il lasam sa se odihneasca pentru 20min
- Presaram faina pe planul de lucru, scoatem aluatul si il impartim in 4 parti egale, apoi dam forma unei bilute fiecarei parti de aluat(vezi galeria foto de mai sus)
- Aluatul se intinde cu sucitorul intr-o forma rotunda cu diametrul de 25cm
- Se presara faina pe foile astfel intinse apoi se suprapun, se acopera cu un prosop si se lasa la odihnit 20min, faina presarata pe foi nu lasa ca acestea sa se lipeasca intre ele. Daca ati presarat mai multa faina indicat ar fi ca inainte sa intindeti foaia sa dati la o parte excesul de faina pentru a putea lucra mai bine aluatul, va puteti folosi de o pensula pentru bucatarie
- Preincalzim cuptorul la 180°C, la cuptorul electric selectati programul cu ventilatie
- Pe masa pe care urmeaza sa lucram punem o fata de masa curata, luam foaia de aluat si o ungem cu o lingura de ulei, apoi incepem sa intindem aluatul in forma circulara cu ajutorul degetelor, intinderea aluatului se face usor si delicat, nu trebuie fortat
- Cand foaia de aluat este suficient de intinsa(vezi galeria foto) se stropeste din loc in loc cu ulei, cam 2-3 linguri sunt de ajuns, apoi uleiul se intinde pe toata suprafata foii de aluat cu ajutorul unei pensule pentru bucatarie
- Marginile foii de aluat se taie cu ajutorul unui cutit pentru pizza
- Presaram gris la o distanta de o palma de la baza foii, merele se storc foarte bine de zeama apoi se pun peste gris(vezi galeria foto de mai sus), apoi se iau marginile fetei de masa se acopera merele si se ruleaza foaia pana la capat, inlaturam surplusul de aluat de la margini dar nu de tot, astfel incat sa ne mai ramana putin aluat ca sa-l putem indoi sub strudelul gata format
- Acoperim tava cu hartie pentru copt, asezam placinta apoi o ungem cu galbenusul de ou amestecat cu 2 linguri de lapte
- Placinta intinsa cu mere se coace 40min la 180°C
- Dupa ce ati scos placinta de la cuptor, se acopera tava cu un prosop curat de bucatarie si se lasa la racit, apoi se taie cu un cutit bine ascutit
Placinta intinsa cu mere, foi de placinta facute in casa
- Portii: 12
- Timp de preparare: 55min
- Timp de gatit: 40min
- Calorii: -
- Dificultate:
Mediu
Placinta intinsa cu mere este preferata noastra in sezonul rece. Cu foi de placinta facute in casa iese mult mai buna si nu se compara cu nici un aluat foietaj din comert. Aceasta placinta cu mere facuta in casa sau strudel cu mere, imi aduce aminte de copilarie in special de bunica mea de la care am invatat cum sa lucrez cu aluatul pentru foi, plus multe alte sfaturi care imi sunt de mare ajutor si azi.
Ingrediente
Mod de preparare
- Merele spalate, curatate de coaja si cotor se dau pe razatoarea cu gauri mari, apoi se amesteca cu zaharul, scortisoara si se lasa deoparte
- In vasul pentru framantare se pune apa calduta, uleiul, sarea si otetul, amestecam de cateva ori pana cand sarea este dizolvata, adaugam faina si framantam aluatul 10-15min sau pana cand vedem ca se dezlipeste de peretii vasului
- Acoperim vasul cu un prosop curat de bucatarie si il lasam sa se odihneasca pentru 20min
- Presaram faina pe planul de lucru, scoatem aluatul si il impartim in 4 parti egale, apoi dam forma unei bilute fiecarei parti de aluat(vezi galeria foto de mai sus)
- Aluatul se intinde cu sucitorul intr-o forma rotunda cu diametrul de 25cm
- Se presara faina pe foile astfel intinse apoi se suprapun, se acopera cu un prosop si se lasa la odihnit 20min, faina presarata pe foi nu lasa ca acestea sa se lipeasca intre ele. Daca ati presarat mai multa faina indicat ar fi ca inainte sa intindeti foaia sa dati la o parte excesul de faina pentru a putea lucra mai bine aluatul, va puteti folosi de o pensula pentru bucatarie
- Preincalzim cuptorul la 180°C, la cuptorul electric selectati programul cu ventilatie
- Pe masa pe care urmeaza sa lucram punem o fata de masa curata, luam foaia de aluat si o ungem cu o lingura de ulei, apoi incepem sa intindem aluatul in forma circulara cu ajutorul degetelor, intinderea aluatului se face usor si delicat, nu trebuie fortat
- Cand foaia de aluat este suficient de intinsa(vezi galeria foto) se stropeste din loc in loc cu ulei, cam 2-3 linguri sunt de ajuns, apoi uleiul se intinde pe toata suprafata foii de aluat cu ajutorul unei pensule pentru bucatarie
- Marginile foii de aluat se taie cu ajutorul unui cutit pentru pizza
- Presaram gris la o distanta de o palma de la baza foii, merele se storc foarte bine de zeama apoi se pun peste gris(vezi galeria foto de mai sus), apoi se iau marginile fetei de masa se acopera merele si se ruleaza foaia pana la capat, inlaturam surplusul de aluat de la margini dar nu de tot, astfel incat sa ne mai ramana putin aluat ca sa-l putem indoi sub strudelul gata format
- Acoperim tava cu hartie pentru copt, asezam placinta apoi o ungem cu galbenusul de ou amestecat cu 2 linguri de lapte
- Placinta intinsa cu mere se coace 40min la 180°C
- Dupa ce ati scos placinta de la cuptor, se acopera tava cu un prosop curat de bucatarie si se lasa la racit, apoi se taie cu un cutit bine ascutit
Iti place aceasta reteta?
Vezi si alte retete care contin
Vezi si alte retete din categoria -
Patiserie