Placinta intinsa cu dovleac, foi subtiri de placinta facute in casa

Patiserie 965 Ultima actualizare: Nov 08, 2020 Creat: Nov 08, 2020
  • Portii: 12 Persoane
  • Timp de preparare: 55min
  • Timp de gatit: 40min
  • Dificultate: Mediu
Tiparire

Placinta intinsa cu dovleac este preferata noastra in sezonul rece. Cu foi de placinta facute in casa iese mult mai buna si nu se compara cu nici un aluat foietaj din comert. Aceasta placinta cu dovleac facuta in casa sau strudel cu dovleac, imi aduce aminte de copilarie in special de bunica mea de la care am invatat cum sa lucrez cu aluatul pentru foi, plus multe alte sfaturi care imi sunt de mare ajutor si azi.

Ingrediente

  • Ingrediente pentru aluat, 4 foi de placinta
  • Ingrediente pentru compozitia de dovleac
  • In plus
  • Optional

Mod de preparare

  1. Se spala dovleacul se curata de coaja si samburi apoi se da pe razatoarea cu gauri mari
  2. Intr-o cratita sau tigaie mai incapatoare se pune untul la topit se adauga dovleacul si zaharul si se tine pe foc 15-20min, se ia de pe foc si se lasa la racit, compozitia de dovleac trebuie sa fie racita complet atunci cand o puneti pe foaia de placinta
  3. In vasul pentru framantare se pune apa calduta, uleiul, sarea si otetul, amestecam de cateva ori pana cand sarea este dizolvata, adaugam faina si framantam aluatul 10-15min sau pana cand vedem ca se dezlipeste de peretii vasului
  4. Acoperim vasul cu un prosop curat de bucatarie si il lasam sa se odihneasca pentru 20min
  5. Presaram faina pe planul de lucru, scoatem aluatul si il impartim in 4 parti egale, apoi dam forma unei bilute fiecarei parti de aluat
  6. Aluatul se intinde cu sucitorul intr-o forma rotunda cu diametrul de 25cm
  7. Se presara faina pe foile astfel intinse apoi se suprapun, se acopera cu un prosop si se lasa la odihnit 20min, faina presarata pe foi nu lasa ca acestea sa se lipeasca intre ele. Daca ati presarat mai multa faina indicat ar fi ca inainte sa intindeti foaia sa dati la o parte excesul de faina pentru a putea lucra mai bine aluatul, va puteti folosi de o pensula pentru bucatarie
  8. Preincalzim cuptorul la 180°C, la cuptorul electric selectati programul cu ventilatie
  9. Pe masa pe care urmeaza sa lucram punem o fata de masa curata, luam foaia de aluat si o ungem cu o lingura de ulei, apoi incepem sa intindem aluatul in forma circulara cu ajutorul degetelor, intinderea aluatului se face usor si delicat, nu trebuie fortat
  10. Cand foaia de aluat este suficient de intinsa(vezi galeria foto) se stropeste din loc in loc cu ulei, cam 2-3 linguri sunt de ajuns, apoi uleiul se intinde pe toata suprafata foii de aluat cu ajutorul unei pensule pentru bucatarie
  11. Marginile foii de aluat se taie cu ajutorul unui cutit pentru pizza
  12. Se presara gris la o distanta de o palma de la baza foii, se pune compozitia de dovleac, se presara scortisoara apoi se iau marginile fetei de masa se da aluatul(vezi galeria foto) peste dovleac si se ruleaza foaia pana la capat, inlaturam surplusul de aluat de la margini dar nu de tot astfel incat sa ne mai ramana putin aluat ca sa-l putem indoi sub strudelul gata format
  13. Acoperim tava cu hartie de copt, asezam placinta apoi o ungem cu galbenusul de ou amestecat cu 2 linguri de lapte
  14. Placinta intinsa cu mere se coace 40min la 180°C
  15. Dupa ce ati scos placinta de la cuptor, se acopera tava cu un prosop curat de bucatarie si se lasa la racit, apoi se taie cu un cutit bine ascutit

Placinta intinsa cu dovleac, foi subtiri de placinta facute in casa



  • Portii: 12 Persoane
  • Timp de preparare: 55min
  • Timp de gatit: 40min
  • Calorii: -
  • Dificultate: Mediu

Placinta intinsa cu dovleac este preferata noastra in sezonul rece. Cu foi de placinta facute in casa iese mult mai buna si nu se compara cu nici un aluat foietaj din comert. Aceasta placinta cu dovleac facuta in casa sau strudel cu dovleac, imi aduce aminte de copilarie in special de bunica mea de la care am invatat cum sa lucrez cu aluatul pentru foi, plus multe alte sfaturi care imi sunt de mare ajutor si azi.

Ingrediente

Mod de preparare

  1. Se spala dovleacul se curata de coaja si samburi apoi se da pe razatoarea cu gauri mari
  2. Intr-o cratita sau tigaie mai incapatoare se pune untul la topit se adauga dovleacul si zaharul si se tine pe foc 15-20min, se ia de pe foc si se lasa la racit, compozitia de dovleac trebuie sa fie racita complet atunci cand o puneti pe foaia de placinta
  3. In vasul pentru framantare se pune apa calduta, uleiul, sarea si otetul, amestecam de cateva ori pana cand sarea este dizolvata, adaugam faina si framantam aluatul 10-15min sau pana cand vedem ca se dezlipeste de peretii vasului
  4. Acoperim vasul cu un prosop curat de bucatarie si il lasam sa se odihneasca pentru 20min
  5. Presaram faina pe planul de lucru, scoatem aluatul si il impartim in 4 parti egale, apoi dam forma unei bilute fiecarei parti de aluat
  6. Aluatul se intinde cu sucitorul intr-o forma rotunda cu diametrul de 25cm
  7. Se presara faina pe foile astfel intinse apoi se suprapun, se acopera cu un prosop si se lasa la odihnit 20min, faina presarata pe foi nu lasa ca acestea sa se lipeasca intre ele. Daca ati presarat mai multa faina indicat ar fi ca inainte sa intindeti foaia sa dati la o parte excesul de faina pentru a putea lucra mai bine aluatul, va puteti folosi de o pensula pentru bucatarie
  8. Preincalzim cuptorul la 180°C, la cuptorul electric selectati programul cu ventilatie
  9. Pe masa pe care urmeaza sa lucram punem o fata de masa curata, luam foaia de aluat si o ungem cu o lingura de ulei, apoi incepem sa intindem aluatul in forma circulara cu ajutorul degetelor, intinderea aluatului se face usor si delicat, nu trebuie fortat
  10. Cand foaia de aluat este suficient de intinsa(vezi galeria foto) se stropeste din loc in loc cu ulei, cam 2-3 linguri sunt de ajuns, apoi uleiul se intinde pe toata suprafata foii de aluat cu ajutorul unei pensule pentru bucatarie
  11. Marginile foii de aluat se taie cu ajutorul unui cutit pentru pizza
  12. Se presara gris la o distanta de o palma de la baza foii, se pune compozitia de dovleac, se presara scortisoara apoi se iau marginile fetei de masa se da aluatul(vezi galeria foto) peste dovleac si se ruleaza foaia pana la capat, inlaturam surplusul de aluat de la margini dar nu de tot astfel incat sa ne mai ramana putin aluat ca sa-l putem indoi sub strudelul gata format
  13. Acoperim tava cu hartie de copt, asezam placinta apoi o ungem cu galbenusul de ou amestecat cu 2 linguri de lapte
  14. Placinta intinsa cu mere se coace 40min la 180°C
  15. Dupa ce ati scos placinta de la cuptor, se acopera tava cu un prosop curat de bucatarie si se lasa la racit, apoi se taie cu un cutit bine ascutit

Iti place aceasta reteta?

Vezi si alte retete care contin

Vezi si alte retete din categoria - Patiserie

Newsletter

Fii la curent cu noutatile