Haios-reteta de haiose din aluat cu osanza

Patiserie 25408 Ultima actualizare: Oct 23, 2021 Creat: Jan 14, 2021
  • Portii: 10
  • Timp de preparare: 2h 30min
  • Timp de gatit: 25min
  • Dificultate: Mediu
Tiparire

Reteta de haios, haiose sau carticele din aluat cu osanza. Am descoperit recent aceasta reteta, osanza am primit de la mama, pofta de lucru prezenta si ea, asa ca am trecut la treaba! Incerc aceasta reteta pentru prima data, convorbiri cu mama pentru mai multe detalii, musai, trebuie sa-mi iasa! Mai mult decat multumita de rezultat, arata exact asa cum trebuie, foietate si un gust nemaipomenit. Multumesc mama, pentru cele mai bune sfaturi!

Ingrediente

  • Ingrediente pentru aluat
  • Ingrediente pentru aluatul cu osanza
  • In plus

Mod de preparare

  1. Pentru aluatul cu osanza, se amesteca bine osanza macinata, fara pielita, prin sita cu gauri mici impreuna cu faina, aluatul obtinut se imparte in 3 parti egale si se lasa deoparte la temperatura camerei
  2. Se amesteca faina cu galbenusurile, oul intreg, sarea, otetul, smantana si apa, apa se adauga putin cate putin, se framanta 20min un aluat nu prea tare dar flexibil si omogen
  3. Aluatul astfel obtinut se intinde in forma dreptunghiulara cu o grosime de 0,5cm, pe planul de lucru bine infainat, apoi prima parte din aluat(cel cu osanza), se intinde uniform pe foaia de aluat
  4. Se impatureste in felul urmator: marginile aluatului se pliaza de la dreapta la stanga, apoi de la stanga la dreapta, iar cele doua parti de sus si jos se aduc la mijloc, ca si cum ai inchide o carte
  5. Aluatul se inveleste in folie alimentara si se pune la frigider pentru 30min, dupa care se intinde din nou pe planul de lucru presarat cu faina se unge cu a doua parte din aluatul cu osanza si se impatureste in acelasi mod, se pune 30min la frigider, apoi se repeta aceiasi operatiune cu a treia parte de aluat si se pune din nou la frigider pentru 30min
  6. Intre timp incalzim cuptorul la 200°C si pregatim doua tavi mari, eu am folosit cele doua tavi ale cuptorului
  7. La sfarsit aluatul se intinde in foaie subtire de 0,5cm si se taie in patrate cu latura de 5-6cm, pe fiecare patrat se pune cate o lingurita cu magiun de prune, apoi se pliaza usor(vezi galeria foto de mai sus)
  8. Se coc in cuptorul bine incins, fara ventilatie, la 200°C pentru 10min sau pana cand vedeti ca incep sa se desfaca, apoi se reduce temperatura la 180°C si se tin in cuptor pana cand prind putina culoare aurie

Haios-reteta de haiose din aluat cu osanza



  • Portii: 10
  • Timp de preparare: 2h 30min
  • Timp de gatit: 25min
  • Calorii: -
  • Dificultate: Mediu

Reteta de haios, haiose sau carticele din aluat cu osanza. Am descoperit recent aceasta reteta, osanza am primit de la mama, pofta de lucru prezenta si ea, asa ca am trecut la treaba! Incerc aceasta reteta pentru prima data, convorbiri cu mama pentru mai multe detalii, musai, trebuie sa-mi iasa! Mai mult decat multumita de rezultat, arata exact asa cum trebuie, foietate si un gust nemaipomenit. Multumesc mama, pentru cele mai bune sfaturi!

Ingrediente

Mod de preparare

  1. Pentru aluatul cu osanza, se amesteca bine osanza macinata, fara pielita, prin sita cu gauri mici impreuna cu faina, aluatul obtinut se imparte in 3 parti egale si se lasa deoparte la temperatura camerei
  2. Se amesteca faina cu galbenusurile, oul intreg, sarea, otetul, smantana si apa, apa se adauga putin cate putin, se framanta 20min un aluat nu prea tare dar flexibil si omogen
  3. Aluatul astfel obtinut se intinde in forma dreptunghiulara cu o grosime de 0,5cm, pe planul de lucru bine infainat, apoi prima parte din aluat(cel cu osanza), se intinde uniform pe foaia de aluat
  4. Se impatureste in felul urmator: marginile aluatului se pliaza de la dreapta la stanga, apoi de la stanga la dreapta, iar cele doua parti de sus si jos se aduc la mijloc, ca si cum ai inchide o carte
  5. Aluatul se inveleste in folie alimentara si se pune la frigider pentru 30min, dupa care se intinde din nou pe planul de lucru presarat cu faina se unge cu a doua parte din aluatul cu osanza si se impatureste in acelasi mod, se pune 30min la frigider, apoi se repeta aceiasi operatiune cu a treia parte de aluat si se pune din nou la frigider pentru 30min
  6. Intre timp incalzim cuptorul la 200°C si pregatim doua tavi mari, eu am folosit cele doua tavi ale cuptorului
  7. La sfarsit aluatul se intinde in foaie subtire de 0,5cm si se taie in patrate cu latura de 5-6cm, pe fiecare patrat se pune cate o lingurita cu magiun de prune, apoi se pliaza usor(vezi galeria foto de mai sus)
  8. Se coc in cuptorul bine incins, fara ventilatie, la 200°C pentru 10min sau pana cand vedeti ca incep sa se desfaca, apoi se reduce temperatura la 180°C si se tin in cuptor pana cand prind putina culoare aurie

Iti place aceasta reteta?

Vezi si alte retete care contin

Vezi si alte retete din categoria - Patiserie

Newsletter

Fii la curent cu noutatile