Galuste slovacesti ca la Nadlac, reteta traditionala

Desert 1227 Ultima actualizare: Mar 23, 2020 Creat: Mar 23, 2020
  • Portii: 16 Persoane
  • Timp de preparare: 2h
  • Timp de gatit: 15min
  • Dificultate: Mediu
Tiparire

Galustele slovacesti, sunt un preparat specific etniei slovace care pot fi consumate la desert si nu numai. Pufoase si gustoase aceste galuste vor atrage toate privirile musafirilor pofticiosi. Galuste din aluat dospit, tavalite prin nuca, mac, branza sarata sau cascaval sunt un deliciu culinar greu de refuzat. Bunica mea ne facea cele mai bune galuste slovacesti, pot spune ca era experta, intotdeauna galustele facute de bunica erau mari si pufoase. Pe vremea bunicii nu exista nici cantar electronic si nici cratita sau tigaie speciala pentru galuste, baza pentru aluat era una cat se poate de simpla, doua cani de apa calduta, restul ingredientelor le punea la ochi. Apoi dupa ce galuste erau dospite si gata formate le punea intr-o cratita unsa in prealabil cu untura de porc, punea putina apa iar pe marginea cratitei punea niste prosoape de bucatarie, acoperea cratita cu capac, iar pe capac punea greutati pentru cantar, un fel cratita acoperita etans din vremurile noastre. Tin minte foarte bine ca la un moment dat dupa un timp de fierbere destul de mic, bunica se apleca deasupra cratitei si spunee ca sunt gata. Niciodata nu am inteles cum isi dadea seama, stiu doar ca se auzea un sunet un fel de sfarait si cam asta era semnalul care iti spunea ca galustele sunt fierte. Galustele slovacesti sunt gustoase dar si pretentioase, marele secret daca il pot numi asa este timpul de fierbere, apoi sfaraitul si faptul ca in timpul fierberii nu se ridica deloc capacul. Pentru fierberea/coptul galustelor am folisit o tigaia electrica cu capac de sticla, am setat temperatura cea mai mai mare(nr.5)

Ingrediente

  • In plus
  • Pentru servire, la alegere

Mod de preparare

  1. Se amesteca drojdia cu apa calduta , zaharul, uleiul si sarea pana la omogenizare
  2. Se adauga faina treptat si se framanta 15-20min, aluatul rezultat nu trebuie sa se lipeasca de degete daca framantati cu mana, sau de peretii vasului in cazul in care framantati aluatul la robot, daca aluatul este prea moale se mai poate pune putina faina
  3. Aluatul framantat se pune intr-un vas adanc, se acopera vasul cu un prosop curat de bucatarie si se lasa la dospit 1h
  4. Aluatul dospit se intinde cu sucitorul pe planul de lucru infainat, grosimea aluatului sa fie de aproximativ 1cm
  5. Se taie aluatul cu ajutorul unui pahar infainat
  6. Galustele astfel obtinute se lasa la dospit 30min, acoperiti galustele cu un prosop curat de bucatarie
  7. Ungem tigaia pentru galuste cu ulei, folosind o pensula pentru bucatarie
  8. Asezam galustele una langa cealalta in cratita, lasand un mic spatiu intre ele, le ungem cu ulei pe suprafata si turnam apa cu mentiunea ca aceasta nu trebuie sa acopere in totalitate galustele
  9. Se acopera tigaia cu capac si se lasa la fiert, in timpul fierberii tigaia nu se descopera deloc
  10. Cand de sub capac nu mai iese abur se aude sfaraitul si se simte mirosul galustelor care incep sa se prajeasca se opreste alimentarea cu, curent a tigaii
  11. Se inclina usor tigaia pentru ca aburii de pe capac sa se scurga pe margine, galustele nu sunt descoperite imediat, se mai lasa sa stea sub capac 2-3min
  12. Cu ajutorul unei palete sau cu o furculita se scot galustele pe un platou si se tavalesc prin nuca macinata sau mac

Galuste slovacesti ca la Nadlac, reteta traditionala



  • Portii: 16 Persoane
  • Timp de preparare: 2h
  • Timp de gatit: 15min
  • Calorii: -
  • Dificultate: Mediu

Galustele slovacesti, sunt un preparat specific etniei slovace care pot fi consumate la desert si nu numai. Pufoase si gustoase aceste galuste vor atrage toate privirile musafirilor pofticiosi. Galuste din aluat dospit, tavalite prin nuca, mac, branza sarata sau cascaval sunt un deliciu culinar greu de refuzat. Bunica mea ne facea cele mai bune galuste slovacesti, pot spune ca era experta, intotdeauna galustele facute de bunica erau mari si pufoase. Pe vremea bunicii nu exista nici cantar electronic si nici cratita sau tigaie speciala pentru galuste, baza pentru aluat era una cat se poate de simpla, doua cani de apa calduta, restul ingredientelor le punea la ochi. Apoi dupa ce galuste erau dospite si gata formate le punea intr-o cratita unsa in prealabil cu untura de porc, punea putina apa iar pe marginea cratitei punea niste prosoape de bucatarie, acoperea cratita cu capac, iar pe capac punea greutati pentru cantar, un fel cratita acoperita etans din vremurile noastre. Tin minte foarte bine ca la un moment dat dupa un timp de fierbere destul de mic, bunica se apleca deasupra cratitei si spunee ca sunt gata. Niciodata nu am inteles cum isi dadea seama, stiu doar ca se auzea un sunet un fel de sfarait si cam asta era semnalul care iti spunea ca galustele sunt fierte. Galustele slovacesti sunt gustoase dar si pretentioase, marele secret daca il pot numi asa este timpul de fierbere, apoi sfaraitul si faptul ca in timpul fierberii nu se ridica deloc capacul. Pentru fierberea/coptul galustelor am folisit o tigaia electrica cu capac de sticla, am setat temperatura cea mai mai mare(nr.5)

Ingrediente

Mod de preparare

  1. Se amesteca drojdia cu apa calduta , zaharul, uleiul si sarea pana la omogenizare
  2. Se adauga faina treptat si se framanta 15-20min, aluatul rezultat nu trebuie sa se lipeasca de degete daca framantati cu mana, sau de peretii vasului in cazul in care framantati aluatul la robot, daca aluatul este prea moale se mai poate pune putina faina
  3. Aluatul framantat se pune intr-un vas adanc, se acopera vasul cu un prosop curat de bucatarie si se lasa la dospit 1h
  4. Aluatul dospit se intinde cu sucitorul pe planul de lucru infainat, grosimea aluatului sa fie de aproximativ 1cm
  5. Se taie aluatul cu ajutorul unui pahar infainat
  6. Galustele astfel obtinute se lasa la dospit 30min, acoperiti galustele cu un prosop curat de bucatarie
  7. Ungem tigaia pentru galuste cu ulei, folosind o pensula pentru bucatarie
  8. Asezam galustele una langa cealalta in cratita, lasand un mic spatiu intre ele, le ungem cu ulei pe suprafata si turnam apa cu mentiunea ca aceasta nu trebuie sa acopere in totalitate galustele
  9. Se acopera tigaia cu capac si se lasa la fiert, in timpul fierberii tigaia nu se descopera deloc
  10. Cand de sub capac nu mai iese abur se aude sfaraitul si se simte mirosul galustelor care incep sa se prajeasca se opreste alimentarea cu, curent a tigaii
  11. Se inclina usor tigaia pentru ca aburii de pe capac sa se scurga pe margine, galustele nu sunt descoperite imediat, se mai lasa sa stea sub capac 2-3min
  12. Cu ajutorul unei palete sau cu o furculita se scot galustele pe un platou si se tavalesc prin nuca macinata sau mac

Iti place aceasta reteta?

Vezi si alte retete care contin

Vezi si alte retete din categoria - Desert

Newsletter

Fii la curent cu noutatile