Galuste, gomboti cu caise

Desert 1990 Ultima actualizare: Jul 19, 2022 Creat: Jul 16, 2022
  • Portii: 10
  • Timp de preparare: 15min
  • Timp de gatit: 1h
  • Dificultate: Mediu
Vizualizare
Tiparire

Galuste, gomboti sau knedle cu caise. Reteta veche de aluat pentru galuste facute in casa din faina, oua si cartofi, tavalite prin pesmet rumenit in unt cu zahar si scortisoara. Desert cu fructe de sezon caise sau prune dupa preferinte. Aceste galuste pot fi servite calde sau reci cu putina smantana amestecata in prealabil cu zahar vanilinat sau caramelizat.

Spor la treaba si Pofta buna!

Ingrediente

  • Ingrediente pentru aluat
  • Ingrediente pentru pesmet

Mod de preparare

  1. Pentru inceput pregatim pesmetul. Intr-o tigaia mai adanca se topeste untul, cand untul este complet topit se pune pesmetul si se lasa la rumenit cateva minute, timp in care se amesteca des astfel incat sa nu se arda. Cand pesmetul este gata se ia tigaia de pe foc se lasa putin la racit apoi se adauga zaharul, scortisoara si fulgii de cocos. Se acopera tigaia cu capac si se lasa deoparte
  2. Cartofii intregi cu tot cu coaja se spala si se pun la fiert. Cand sunt bine patrunsi se scot pe un platou si se lasa cateva minute la racit, apoi se decojesc si se pun intr-un vas
  3. Se zdrobesc cartofii si se adauga ouale si faina. Aluatul pentru galuste se framanta cu mana, se obtine un aluat usor moale
  4. Cat timp aluatul pentru galuste se racoreste putin se pregatesc caisele
  5. Caisele se spala se curata de samburi si se taie in jumatati. In functie de marimea caiselor, acestea pot fi taiate in jumatati sau in patru ori pot fi lasate intregi daca sunt mai mici
  6. Galustele sau gombotii cu caise se formeaza cu mainile umezite cu apa rece. Se rup bucati din aluat, se aplatizeaza in palma si se pune jumatatea de caisa
  7. Se ridica marginilie aluatului peste fruct si se formeaza o bila. Galustele cu caise formate, se asaza pe o farfurie presarata in prealabil cu faina
  8. Intre timp se pune apa la fiert si se adauga o lingurita de sare. Cand apa a inceput sa clocoteasca se pun galustele la fiert. Galustele cu caise se fierb pe rand cate 5-6 galuste la o tura
  9. Cand galustele se ridica la suprafata se mai tin la fiert intre 10 si 15min, apoi se scot cu ajutorul unei spumiere se scurg putin de apa si se tavalesc prin pesmetul pregatit in prealabil
  10. Gombotii cu caise se asaza pe un platou si se lasa la racit pentru a putea fi serviti

Galuste, gomboti cu caise



  • Portii: 10
  • Timp de preparare: 15min
  • Timp de gatit: 1h
  • Calorii: -
  • Dificultate: Mediu

Galuste, gomboti sau knedle cu caise. Reteta veche de aluat pentru galuste facute in casa din faina, oua si cartofi, tavalite prin pesmet rumenit in unt cu zahar si scortisoara. Desert cu fructe de sezon caise sau prune dupa preferinte. Aceste galuste pot fi servite calde sau reci cu putina smantana amestecata in prealabil cu zahar vanilinat sau caramelizat.

Spor la treaba si Pofta buna!

Ingrediente

Mod de preparare

  1. Pentru inceput pregatim pesmetul. Intr-o tigaia mai adanca se topeste untul, cand untul este complet topit se pune pesmetul si se lasa la rumenit cateva minute, timp in care se amesteca des astfel incat sa nu se arda. Cand pesmetul este gata se ia tigaia de pe foc se lasa putin la racit apoi se adauga zaharul, scortisoara si fulgii de cocos. Se acopera tigaia cu capac si se lasa deoparte
  2. Cartofii intregi cu tot cu coaja se spala si se pun la fiert. Cand sunt bine patrunsi se scot pe un platou si se lasa cateva minute la racit, apoi se decojesc si se pun intr-un vas
  3. Se zdrobesc cartofii si se adauga ouale si faina. Aluatul pentru galuste se framanta cu mana, se obtine un aluat usor moale
  4. Cat timp aluatul pentru galuste se racoreste putin se pregatesc caisele
  5. Caisele se spala se curata de samburi si se taie in jumatati. In functie de marimea caiselor, acestea pot fi taiate in jumatati sau in patru ori pot fi lasate intregi daca sunt mai mici
  6. Galustele sau gombotii cu caise se formeaza cu mainile umezite cu apa rece. Se rup bucati din aluat, se aplatizeaza in palma si se pune jumatatea de caisa
  7. Se ridica marginilie aluatului peste fruct si se formeaza o bila. Galustele cu caise formate, se asaza pe o farfurie presarata in prealabil cu faina
  8. Intre timp se pune apa la fiert si se adauga o lingurita de sare. Cand apa a inceput sa clocoteasca se pun galustele la fiert. Galustele cu caise se fierb pe rand cate 5-6 galuste la o tura
  9. Cand galustele se ridica la suprafata se mai tin la fiert intre 10 si 15min, apoi se scot cu ajutorul unei spumiere se scurg putin de apa si se tavalesc prin pesmetul pregatit in prealabil
  10. Gombotii cu caise se asaza pe un platou si se lasa la racit pentru a putea fi serviti

Iti place aceasta reteta?

Vezi si alte retete care contin

Vezi si alte retete din categoria - Desert

Newsletter

Fii la curent cu noutatile