Prajitura Cusma cazacului, caciuli rusesti sau prajituri rusesti, este un desert de casa din blat de cacao, crema de lapte si fulgi de cocos. O prajitura fina care se pregateste de obicei in preajma sarbatorilor de iarna dar poate fi pregatita oricand avem pofta de un desert facut in casa. Fulgii de cocos folositi pentru tavalit pot fi inlocuiti cu nuca macinata, alune prajite nesarate sau migdale, in functie de preferinte. Din blatul ramas de la decupat se pot forma cateva bilute sau cake pops, in compozitia pentru bilute, in functie de preferinte puteti folosi gem de caise sau gem de capsuni, fulgi de cocos, nuca macinata sau alune prajite si putina esenta de rom sau diferite arome la alegere.
Cusma cazacului-prajitura caciuli rusesti
- Portii: 1
- Timp de preparare: 1h
- Timp de gatit: 25min
- Calorii: -
- Dificultate:
Usor
Prajitura Cusma cazacului, caciuli rusesti sau prajituri rusesti, este un desert de casa din blat de cacao, crema de lapte si fulgi de cocos. O prajitura fina care se pregateste de obicei in preajma sarbatorilor de iarna dar poate fi pregatita oricand avem pofta de un desert facut in casa. Fulgii de cocos folositi pentru tavalit pot fi inlocuiti cu nuca macinata, alune prajite nesarate sau migdale, in functie de preferinte. Din blatul ramas de la decupat se pot forma cateva bilute sau cake pops, in compozitia pentru bilute, in functie de preferinte puteti folosi gem de caise sau gem de capsuni, fulgi de cocos, nuca macinata sau alune prajite si putina esenta de rom sau diferite arome la alegere.
Ingrediente
Mod de preparare
- Pentru blat, intr-un vas mai mic se face un amestec din faina, cacao si praf de copt
- Se mixeaza spuma tare albusurile impreuna cu un praf de sare, separat galbenusurile se mixeaza impreuna cu zaharul pudra pana cand acestea se albesc, apoi se adauga laptele rece, se mixeaza putin, se adauga amestecul din faina, cacao si praf de copt se mai mixeaza putin pana cand compozitia este omogena iar la final se pune spuma de albusuri, spuma de albusuri se incorporeaza usor cu ajutorul unui tel, cu miscari de jos in sus
- Compozitia pentru blatul de cacao se toarna in tava(35x24cm), acoperita in prealabil cu hartie de copt se introduce in cuptorul preincalzit la 180°C si se coace 25min, se face proba cu scobitoarea pentru a vedea daca blatul este copt
- Cand blatul de cacao este gata, se scoate din cuptor si se lasa la racit pe un gratar metalic
- Intre timp se pregateste crema de lapte, intr-o craticioara se amesteca laptele rece impreuna cu faina pana cand nu mai prezinta cocoloase apoi se pune la foc, crema de lapte se tine pe foc pana cand devine consistenta, 5-6min, timp in care se amesteca incontinuu. Cand crema de lapte este gata se acopera cu folie alimentara pentru a preveni formarea unei pojghite la suprafata
- Cat timp crema sta la racit la temperatura camerei, se mixeaza rapid untul cu zaharul pudra pana cand se obtine o crema
- Crema obtinuta din unt si zahar pudra se adauga treptat in crema de lapte usor calduta si se mixeaza pana cand se obtne o crema fina, in cazul in care crema este putin mai moale se lasa cateva minute la rece ca sa se intareasca
- Din blatul de cacao se decupeaza rondele mici, cu ajutorul unei forme rotunde pentru decupat sau un paharel mai mic cu diametrul de 5cm
- Rondelele obtinute se taie pe la jumatate, astfel se obtin doua rondele care se ung, se lipesc intre ele cu putina crema apoi cu ajutorul unui cutit se ung cu crema si partile laterale iar la final se tavalesc prin fulgi de cocos, apoi se asaza pe un platou
- Pentru glazura de ciocolata, ciocolata neagra tocata marunt impreuna cu untul taiat in bucati mici se topeste pe baie de aburi
- Glazura de ciocolata se toarna deasupra, pe fiecare prajitura in parte cu ajutorul unei lingurite
- Prajitura Cusma cazacului se pastreaza la rece pana la servire
- Resturile de blat nu se arunca, se mixeaza la robot apoi se amesteca cu nuca macinata sau fulgi de cocos si gem de caise sau capsuni. Din compozitia obtinuta se modeleaza bilute mici care se tavalesc prin fulgi de cocos