Cozonac pufos cu nuca, reteta simpla

Patiserie 2270 Ultima actualizare: Feb 02, 2022 Creat: Feb 02, 2022
  • Portii: 1
  • Timp de preparare: 30min
  • Timp de gatit: 45min
  • Dificultate: Usor
Tiparire

Cozonac pufos cu nuca, reteta simpla de cozonac facut in casa din aluat cu maia. Dupa mai multe retete de cozonaci incercate cred ca am gasit cea mai buna reteta de cozonac cu umplutura de nuca facut in casa. Imi place aceasta reteta deoarece modul de preparare este foarte usor, aluatul este pufos, umplutura nu este tare si nici prea dulce, este exact asa cum trebuie sa fie un cozonac reusit. 

Ingrediente

  • Ingrediente pentru aluat
  • Ingrediente pentru umplutura
  • In plus pentru uns

Mod de preparare

  1. Pentru inceput se pregateste o maia din ingredientele cantarite pentru aluat. Drojdia se dizolva in 100ml lapte caldut si se amesteca cu 1 lingura de faina, maiaua se lasa sa stea 10min la temperatura camerei
  2. In vasul pentru framantare se pune faina, zaharul pudra, galbenusul, oul intreg, maiaua, restul de lapte caldut si coaja rasa de la o jumatate de lamaie, sarea se adauga ultima. Aluatul se framanta cateva minute apoi treptat se adauga untul topit si se continua framantarea aluatului pentru 15-20min iar la final se da o forma de bila
  3. Aluatul pentru cozonac se lasa la dospit 1h la temperatura camerei, intr-un vas curat acoperit cu folie alimentara sau prosop curat de bucatarie
  4. Intre timp se pregateste umplutura cu nuca, intr-o craticioara se pune laptele si zaharul, compozitia se tine pe foc pana cand zaharul este complet dizolvat, se opreste focul si se adauga nuca macinata, se amesteca bine de cateva ori pana cand se obtine o pasta mai groasa, apoi se lasa la racit la temperatura camerei
  5. Dupa 1h, se rastoarna aluatul pe planul de lucru presarat in prealabil cu putina faina. Aluatul pentru cozonac se intinde in forma de dreptunghi cu dimensiunea de 50x30cm. Foaia intinsa se imparte in doua(in galeria de poze de mai sus se poate vedea cum am procedat) apoi se pune umplutura cu nuca. Umplutura cu nuca se intinde in strat cat mai uniform peste foaia de aluat apoi se ruleaza strans in forma de rulou
  6. Rulourile astfel obtinute se impletesc in doua apoi se asaza in tava pentru cozonac cu dimensiunea de 30x15x10cm, acoperita in prealabil cu hartie de copt
  7. Se acopera tava cu folie alimentara si se lasa la dospit 40-45min, la temperatura camerei
  8. Intre timp se preincalzeste cuptorul la 180°C, la cuptorul electric selectati programul caldura sus-jos
  9. Dupa ce cozonacul a dospit frumos, se unge cu amestecul de galbenus si lapte apoi se pune in cuptor pentru 45-50min, cand cozonacul este gata se scoate din tava si se lasa la racit pe un gratar metalic, apoi se feliaza cu un cutit bine ascutit

Cozonac pufos cu nuca, reteta simpla



  • Portii: 1
  • Timp de preparare: 30min
  • Timp de gatit: 45min
  • Calorii: -
  • Dificultate: Usor

Cozonac pufos cu nuca, reteta simpla de cozonac facut in casa din aluat cu maia. Dupa mai multe retete de cozonaci incercate cred ca am gasit cea mai buna reteta de cozonac cu umplutura de nuca facut in casa. Imi place aceasta reteta deoarece modul de preparare este foarte usor, aluatul este pufos, umplutura nu este tare si nici prea dulce, este exact asa cum trebuie sa fie un cozonac reusit. 

Ingrediente

Mod de preparare

  1. Pentru inceput se pregateste o maia din ingredientele cantarite pentru aluat. Drojdia se dizolva in 100ml lapte caldut si se amesteca cu 1 lingura de faina, maiaua se lasa sa stea 10min la temperatura camerei
  2. In vasul pentru framantare se pune faina, zaharul pudra, galbenusul, oul intreg, maiaua, restul de lapte caldut si coaja rasa de la o jumatate de lamaie, sarea se adauga ultima. Aluatul se framanta cateva minute apoi treptat se adauga untul topit si se continua framantarea aluatului pentru 15-20min iar la final se da o forma de bila
  3. Aluatul pentru cozonac se lasa la dospit 1h la temperatura camerei, intr-un vas curat acoperit cu folie alimentara sau prosop curat de bucatarie
  4. Intre timp se pregateste umplutura cu nuca, intr-o craticioara se pune laptele si zaharul, compozitia se tine pe foc pana cand zaharul este complet dizolvat, se opreste focul si se adauga nuca macinata, se amesteca bine de cateva ori pana cand se obtine o pasta mai groasa, apoi se lasa la racit la temperatura camerei
  5. Dupa 1h, se rastoarna aluatul pe planul de lucru presarat in prealabil cu putina faina. Aluatul pentru cozonac se intinde in forma de dreptunghi cu dimensiunea de 50x30cm. Foaia intinsa se imparte in doua(in galeria de poze de mai sus se poate vedea cum am procedat) apoi se pune umplutura cu nuca. Umplutura cu nuca se intinde in strat cat mai uniform peste foaia de aluat apoi se ruleaza strans in forma de rulou
  6. Rulourile astfel obtinute se impletesc in doua apoi se asaza in tava pentru cozonac cu dimensiunea de 30x15x10cm, acoperita in prealabil cu hartie de copt
  7. Se acopera tava cu folie alimentara si se lasa la dospit 40-45min, la temperatura camerei
  8. Intre timp se preincalzeste cuptorul la 180°C, la cuptorul electric selectati programul caldura sus-jos
  9. Dupa ce cozonacul a dospit frumos, se unge cu amestecul de galbenus si lapte apoi se pune in cuptor pentru 45-50min, cand cozonacul este gata se scoate din tava si se lasa la racit pe un gratar metalic, apoi se feliaza cu un cutit bine ascutit

Iti place aceasta reteta?

Vezi si alte retete care contin

Vezi si alte retete din categoria - Patiserie

Newsletter

Fii la curent cu noutatile