Baigli cozonac unguresc cu nuca, mac si stafide

Desert 3988 Ultima actualizare: Oct 12, 2019 Creat: Oct 10, 2019
  • Portii: 15 Persoane
  • Timp de preparare: 1h
  • Timp de gatit: 30min
  • Dificultate: Mediu
Tiparire

Imi place cozonacul de orice fel, simplu sau cu umplutura nu conteaza cozonac sa fie. Baigli sau cozonacul unguresc este de fapt o rulada cu aluat mai putin si mai multa umplutura. Cozonacul traditional este mult mai pufos si se desface in fasii.Bunica mea facea cei mai buni cozonaci, sa nu va spun cum mirosea in casa, de altfel bunica mea era specialista si la placinte de tot felul. Mica fiind, stateam la coltul mesei si o urmaream cu mare interes mai ales ca imi si explica pas cu pas ce face, nu intelegeam eu mare lucru dar eram extrem de atenta la mainile ei, imi placea tare mult usurinta cu care manuia aluatul, asta ma fascina cel mai tare.
Retete preluata de la jamilacuisine.ro

Ingrediente

  • Ingrediente pentru aluat
  • Ingrediente pentru umplutura de nuca
  • Ingrediente pentru umplutura de mac

Mod de preparare

  1. Faina se framanta cu untul pana ce aluatul devine faramicios
  2. Se pune laptele caldut in care am dizolvat drojdia si restul ingredientelor
  3. Aluatul otinut se pune in folie alimentara la frigider pentru 30min
  4. Pentru umplutura de mac se pune laptele la fiert impreuna cu stafidele si zaharul, cand zaharul este topit si laptele clocoteste se pune macul
  5. Amestecam bine pana cand compozitia devine o pasta groasa
  6. Procedam la fel si cu umplutura de nuca
  7. Scoatem aluatul de la frigider si il impartim in 2 parti
  8. Luam prima parte o intindem cu sucitorul pe planul de lucru putin infainat si ii dam o forma dreptunghiulara, masurati din ochi tava sau cu sucitorul astfel incat lungimea aluatului sa nu fie mai mare decat lungimea tavii
  9. Punem umplutura de mac, indoim marginile inspre umplutura si rulam
  10. Procedam la fel si cu cea de-a doua parte de aluat pe care punem umplutura de nuca
  11. Punem cozonacul in tava acoperita cu hartie de copt si il ungem cu galbenus de ou si lapte
  12. Intepam cozonacul din loc in loc cu o scobitoare si il punem la cuptor preincalzit la 180°C pentru 30-40min

Baigli cozonac unguresc cu nuca, mac si stafide



  • Portii: 15 Persoane
  • Timp de preparare: 1h
  • Timp de gatit: 30min
  • Calorii: -
  • Dificultate: Mediu

Imi place cozonacul de orice fel, simplu sau cu umplutura nu conteaza cozonac sa fie. Baigli sau cozonacul unguresc este de fapt o rulada cu aluat mai putin si mai multa umplutura. Cozonacul traditional este mult mai pufos si se desface in fasii.Bunica mea facea cei mai buni cozonaci, sa nu va spun cum mirosea in casa, de altfel bunica mea era specialista si la placinte de tot felul. Mica fiind, stateam la coltul mesei si o urmaream cu mare interes mai ales ca imi si explica pas cu pas ce face, nu intelegeam eu mare lucru dar eram extrem de atenta la mainile ei, imi placea tare mult usurinta cu care manuia aluatul, asta ma fascina cel mai tare.
Retete preluata de la jamilacuisine.ro

Ingrediente

Mod de preparare

  1. Faina se framanta cu untul pana ce aluatul devine faramicios
  2. Se pune laptele caldut in care am dizolvat drojdia si restul ingredientelor
  3. Aluatul otinut se pune in folie alimentara la frigider pentru 30min
  4. Pentru umplutura de mac se pune laptele la fiert impreuna cu stafidele si zaharul, cand zaharul este topit si laptele clocoteste se pune macul
  5. Amestecam bine pana cand compozitia devine o pasta groasa
  6. Procedam la fel si cu umplutura de nuca
  7. Scoatem aluatul de la frigider si il impartim in 2 parti
  8. Luam prima parte o intindem cu sucitorul pe planul de lucru putin infainat si ii dam o forma dreptunghiulara, masurati din ochi tava sau cu sucitorul astfel incat lungimea aluatului sa nu fie mai mare decat lungimea tavii
  9. Punem umplutura de mac, indoim marginile inspre umplutura si rulam
  10. Procedam la fel si cu cea de-a doua parte de aluat pe care punem umplutura de nuca
  11. Punem cozonacul in tava acoperita cu hartie de copt si il ungem cu galbenus de ou si lapte
  12. Intepam cozonacul din loc in loc cu o scobitoare si il punem la cuptor preincalzit la 180°C pentru 30-40min

Iti place aceasta reteta?

Vezi si alte retete care contin

Vezi si alte retete din categoria - Desert

Newsletter

Fii la curent cu noutatile