Coarda groasa sau cozonac unguresc cu mac si stafide

Patiserie 3967 Ultima actualizare: Feb 20, 2022 Creat: Feb 02, 2022
  • Portii: 1
  • Timp de preparare: 10min
  • Timp de gatit: 40min
  • Dificultate: Mediu
Tiparire

Reteta simpla de cozonac unguresc, coarda groasa cu mac si stafide. Apreciat de noi toti acest cozonac cu aluat pufos si umplutura generoasa, este nelipsit in preajma sarbatorilor sau diferite evenimente in familie deoarece este un desert delicios si usor de facut. 

Ingrediente

  • Ingrediente pentru aluat
  • Ingrediente pentru maia
  • Ingrediente pentru umplutura cu mac
  • In plus pentru uns

Mod de preparare

  1. Pentru inceput pregatim o maia din drojdie, lapte si zahar. Drojdia si zaharul se amesteca in laptele caldut pana la dizolvare, apoi se lasa la temperatura camerei pentru 10-15min
  2. Dupa acest timp, se pun ingredientele pentru aluat in vasul pentru framantare, faina, zaharul, galbenusurile, zaharul vanilat, maiaua si sarea, sarea se pune la marginea vasului. Aluatul pentru cozonac se framanta 2-3min apoi se adauga untul moale si se continua framantarea pana cand aluatul se dezlipeste de peretii vasului, este omogen si usor moale
  3. Se da o forma de bila la aluat apoi se asaza intr-un vas curat, se acopera vasul cu folie alimentara si se lasa la dospit 1h, la temperatura camerei
  4. Intre timp se pregateste umplutura cu mac si stafide. Intr-un vas se amesteca macul macinat, untul topit, coaja rasa fin de la o jumatate de lamaie si stafidele, separat se mixeaza o spuma tare din 3 albusuri si 70g zahar pudra, compozitia cu mac se toarna peste spuma apoi se amesteca bine de cateva ori pana cand se obtine o pasta mai groasa. Umplutura obtinuta se lasa sa stea la temperatura camerei
  5. Dupa 1h, se rastoarna aluatul pe planul de lucru presarat in prealabil cu putina faina
  6. Aluatul pentru coarda groasa se intinde in forma de dreptunghi cu dimensiunea de 30x25cm
  7. Umplutura se intinde in strat uniform pe foaia intinsa, pe cele doua parti laterale se lasa un spatiu cam de doua degete fara umplutura(in galeria de poze de mai sus se poate vedea cum am procedat). Inainte de a rula foaia de aluat, partile laterale se pliaza peste umplutura apoi se formeaza un rulou
  8. Ruloul astfel obtinut se pune in tava, se acopera cu un prosop curat de bucatarie sau folie alimentara si se lasa sa stea 20min la temperatura camerei
  9. Intre timp se preincalzeste cuptorul la 180°C. la cuptorul electric selectati programul caldura sus-jos
  10. Dupa 20min, se unge ruloul cu amestecul de galbenus si lapte, se inteapa din loc in loc cu o scobitoare apoi se introduce in cuptorul preincalzit si se coace 40min
  11. Cand este gata se scoate din tava si se lasa la racit pe un gratar metalic apoi se feliaza cu un cutit bine ascutit

Coarda groasa sau cozonac unguresc cu mac si stafide



  • Portii: 1
  • Timp de preparare: 10min
  • Timp de gatit: 40min
  • Calorii: -
  • Dificultate: Mediu

Reteta simpla de cozonac unguresc, coarda groasa cu mac si stafide. Apreciat de noi toti acest cozonac cu aluat pufos si umplutura generoasa, este nelipsit in preajma sarbatorilor sau diferite evenimente in familie deoarece este un desert delicios si usor de facut. 

Ingrediente

Mod de preparare

  1. Pentru inceput pregatim o maia din drojdie, lapte si zahar. Drojdia si zaharul se amesteca in laptele caldut pana la dizolvare, apoi se lasa la temperatura camerei pentru 10-15min
  2. Dupa acest timp, se pun ingredientele pentru aluat in vasul pentru framantare, faina, zaharul, galbenusurile, zaharul vanilat, maiaua si sarea, sarea se pune la marginea vasului. Aluatul pentru cozonac se framanta 2-3min apoi se adauga untul moale si se continua framantarea pana cand aluatul se dezlipeste de peretii vasului, este omogen si usor moale
  3. Se da o forma de bila la aluat apoi se asaza intr-un vas curat, se acopera vasul cu folie alimentara si se lasa la dospit 1h, la temperatura camerei
  4. Intre timp se pregateste umplutura cu mac si stafide. Intr-un vas se amesteca macul macinat, untul topit, coaja rasa fin de la o jumatate de lamaie si stafidele, separat se mixeaza o spuma tare din 3 albusuri si 70g zahar pudra, compozitia cu mac se toarna peste spuma apoi se amesteca bine de cateva ori pana cand se obtine o pasta mai groasa. Umplutura obtinuta se lasa sa stea la temperatura camerei
  5. Dupa 1h, se rastoarna aluatul pe planul de lucru presarat in prealabil cu putina faina
  6. Aluatul pentru coarda groasa se intinde in forma de dreptunghi cu dimensiunea de 30x25cm
  7. Umplutura se intinde in strat uniform pe foaia intinsa, pe cele doua parti laterale se lasa un spatiu cam de doua degete fara umplutura(in galeria de poze de mai sus se poate vedea cum am procedat). Inainte de a rula foaia de aluat, partile laterale se pliaza peste umplutura apoi se formeaza un rulou
  8. Ruloul astfel obtinut se pune in tava, se acopera cu un prosop curat de bucatarie sau folie alimentara si se lasa sa stea 20min la temperatura camerei
  9. Intre timp se preincalzeste cuptorul la 180°C. la cuptorul electric selectati programul caldura sus-jos
  10. Dupa 20min, se unge ruloul cu amestecul de galbenus si lapte, se inteapa din loc in loc cu o scobitoare apoi se introduce in cuptorul preincalzit si se coace 40min
  11. Cand este gata se scoate din tava si se lasa la racit pe un gratar metalic apoi se feliaza cu un cutit bine ascutit

Iti place aceasta reteta?

Vezi si alte retete care contin

Vezi si alte retete din categoria - Patiserie

Newsletter

Fii la curent cu noutatile